Студенти споделиха опит от програма Еразъм пред други студенти от Физико-технологичен факултет в Смолян

Студенти споделиха опит от програма Еразъм пред други студенти от Физико-технологичен факултет в Смолян

Студентите от Физико-технологичен факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ база Смолян с интерес изслушаха презентацията на Стоян Рамълчанов и Станимир Янков. С нея те запознаха колегите си с престоя и работата им в Политехническия университет в гр. Букурещ, Румъния. Двамата четвъртокурсници от специалности „Машиностроителна техника и технологии“ и „Автомобилна техника“ бяха на обучение в него за 3 месеца по програмата Еразъм+. Европейската програма „Еразъм +“ насърчава транснационалната мобилност на студенти и преподаватели в две насоки: образователна мобилност с цел обучение, която дава възможност на студенти и докторанти за реализиране на мобилност по специалността в друго висше училище в чужбина или образователна мобилност с цел практика, която е насочена към студенти и докторанти, както и наскоро дипломирали се и дава възможност за стаж в друго висше училище или предприятие в чужбина. Станимир и Стоян имаха възможност под ръководството на професор Александру Радулеско от Политехническия университет в Букурещ да се запознаят със съвременни уреди и технологии в тяхната област, да проведат редица изпитания и в резултат на това да разработят дипломна работа, свързана с реологични изследвания на смазочно-охлаждащите течности, използвани в рязането на метали.

„В края на обучението им всички участници по програмата Еразъм представят своите разработки. Нашите момчета заемат второ място“, похвали ги факултетният координатор по Еразъм гл.ас. д-р Велко Рупецов, който е и техен дипломен ръководител от страна на Факултета.

„Смятам, че това е опит, който ще бъде полезен на всеки. Опит, който ми даде възможност да се срещна с много интересни хора, да посетя много нови места, да науча много нови неща.“, сподели Стоян.

„Мобилноста по Еразъм+ дава много нови възможности и знания. Смятам, че имахме ползотворен престой в Политехническия университет. Това е едно вълнуващо изживяване, което препоръчвам на всеки“, добави Станимир.

Резултатите от своя труд двамата бъдещи инженери ще представят на две конференции – в Брашов, Румъния на 8-9.11.2018 г. и на 7-мата Студентска научна конференция по физика и инженерни технологии, гр. Пловдив. Последната ще се проведе на 31.11-1.12.2018 г. и се организирана от Физико-технологичния факултет, в който се обучават Станимир и Стоян.

И двамата са благодарни на организаторите и преподавателите от Университета в Букурещ, които освен с ценни умения, са им помогнали да се докоснат до историята и красотата на Румъния.

По повод стартиралата номинация за обучение по програма Еразъм+ през пролетния семестър на учебната 2018/2019 г. Стоян и Станимир препоръчват на колегите си да кандидатстват и са единодушни, че всеки участвал веднъж ще има желание да повтори това изживяване.

Вирни се горе