Стотици почетоха празника на смолянкото село Могилица

Стотици почетоха празника на смолянкото село Могилица

Стотици почетоха празника на смолянкото село Могилица, който за четвърта поредна година се отбелязва като здравен събор – посветен на родопските столетници и природосъобразният начин на живот, и като празник на родопските художествени занаятчии. Тази година празника съвпадна и с Еньовден, който местните почитат особено заради привързаността към билките и народната медицина. Официални гости на събора бяха депутатът от ДПС Ариф Агуш, който е с корени от Могилица и сред редовните спонсори на селото, секретарят на община Смолян Замфир Копчев, Емил Дурсев и Георги Йочев от местната администрация, общинският съветник от БСП- Смолян инж. Атанас Устабашиев, кметовете на Смилян, Арда и Виево – Събка Миткова, Недко Юруков и Венко Палчев, Петър Харадинов- член на Общинката организация на БСП, както и гости от Института по изложения от Солун, Гърция, водени от Нотис Агириос.

Празникът на Могилица откри кметът Митко Чочев, които поздрави всички с “добре дошли в европейското село”. “Ние сме богати с културното и историческото ни наследство, здрави родови корени и уникална природа”, подчерта Чочев. Той добави, че в Могилица, човекът и природата са едно, което гарантира, “че стоим здраво и ще пребъдем”. Поздрав отправи и секретарят Замфир Копчев, който заяви, че съборът е прекрасен празник, в който на едно място се събират всички красоти, жители на селото от цялата страна и чужбина. Той пожела на всички здраве, късмет и успехи. Приветствие отправи и Нотис Агириос, който заяви, че съборът е пример как традиции, култура и технологии вървят ръка за ръка. “Наша цел е да подпомагаме общият регион да се развива икономически, за да се развива нашата общност”, подчерта той. Поздравителен адрес за празника изпрати и депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски.

В празничната програма участие взеха самодейците от читалището в Могилица, състави от Арда и Виево, както и Ансамбъл “Родопа”, които обраха овациите на гостите от чужбина. Редица занаятчии представиха уникални произведения от дърво. Производителите на млечни продукти демонстрираха на място производството на сирене, кашкавал, масло и извара. На 3 щанда гостите на празника можеха да видят млечни продукти, произвеждани преди столетия в Родопите. В изложението участваха и местни производители на билки, биопродукти и пчелен мед.

Вирни се горе