Стефан Данаилов бе удостоен с отличието „Почетен гражданин на Смолян”

Стефан Данаилов бе удостоен с отличието „Почетен гражданин на Смолян”

С 22 гласа „за” Общински съвет – Смолян подкрепи предложението на кмета Николай Мелемов големият български актьор проф. Стефан Данаилов да бъде удостоен с най-високото отличие на общината „Почетен гражданин на Смолян”. За награждаването на проф. Данаилов с почетното звание е сформиран Инициативен комитет от 80 души от всички политически партии, общественици и граждани. Награждаването е по повод 70-годишният му юбилей, както и огромният му принос за Смолянския край.

Кметът Николай Мелемов заяви, че приноса на Данаилов за региона е безспорен, а освен това неговите родови корени са от общината.

Ръководителят на групата общински съветници от БСП – адвокат Милко Гавазов изрази удовлетворението на Левицата по повод решението на местния парламент. По думите му, обявяването на проф. Данаилов за „Почетен гражданин” е гордост за цялата община, тъй като Смолян – неговият роден край, първи го удостояват с почетното звание. „Каквото и да кажем за проф. Данаилов ще е малко, за да опишем неговият професионализъм, качества, неговият принос за България, културата, Родопите”, подчерта Гавазов и добави, че Ламбо е изключителна личност за страната ни, привързана много към Родопите. Според Гавазов днешното решение на Общинския съвет е повод за гордост и поради факта, че въпреки тежките времена има събития и личности, които обединяват нацията. „Целият политически спектър в Смолян се обедини около удостояването и всички сме единодушни, че великите личности на нашето време трябва да се уважават”, подчерта още председателят на групата съветници от БСП.

Предложението за награждаването на проф. Стефан Данаилов бе направено от областният лидер на БСП- Смолян Дора Янкова по повод юбилеят на проф. Данаилов на 9-ти декември.

Вирни се горе