Статистиката отбелязва днес професионалния си празник

Статистиката отбелязва днес професионалния си празник

Днес, 25 юни се навършват 132 години от създаването на българската държавна статистика. Днешният Национален статистически институт води началото си от създаденото през 1880 година с указ на Батенберг Статистическо организационно отделение към Министерство на финансите, което е една от първите институции на българската държава. В дългогодишната си история българската статистика провежда 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, 87 години наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области.

В ТСБ Смолян работят 24 служители. Близо 80% от тях са с висше образование, а 71% са магистрите и това показва високото ни образователно ниво, обясниха от ръководството на статистиката. Повечето от служителите са с богат професионален опит. Гьоте е казал: „Статистическите числа не управляват света, но те показват как света се управлява“. А ние ще допълним: статистическите числа не само показват как се управлява, а са и една необходима основа за поглед напред, казаха още оттам.

Няма да обявяваме 25 юни като “Ден на отворени врати” на Териториално статистическо бюро – Смолян, защото нашите врати са широко отворени всеки работен ден на годината. Всички наши потребители и респонденти са добре дошли в офисите ни, където могат да се запознаят с основните моменти от историческото развитие на българската статистика, организацията и дейността на ТСБ-Смолян, статистическите публикации или могат да разгледат експозицията ни от статистически материали и използвана техника от 1942 г. до днес, обърнаха се от ТСБ-Смолян и канят всички да се присъединят към празника.

Вирни се горе