Стартира традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя"

Стартира традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя"

През пролетно-летния период и след излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи на МПС в населените места; децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши, информираха от областната дирекция на полицията в Смолян. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

През пролетно-летния сезон на 2011 г. /от 01.05.2011 г. до 30.09.2011 г./ на територията на област Смолян при 6 ПТП са ранени 6 деца и юноши, от които един като водач на велосипед, трима като пътници и двама като пешеходци. От началото на 2012 г. до момента на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян при 3 ПТП са пострадали 3 деца и юноши, всички като пешеходци.

С цел ограничаване на причините и условията за възникване на пътнотранспортни произшествия с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни 2012 г. в област Смолян и в цялата страна ще се проведе традиционната “АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”.

През периода на акцията, а и през цялата ваканция, ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за възникване на ПТП с деца и юноши. Полицейските служители ще се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти. При контрола ще се акцентира върху спазването ограниченията на скоростта в населените места; предимството; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца. Ще се налагат санкции по ЗДвП на лица, предоставили управлението на МПС на неправоспособни лица. Полицейските служители, при всяко спиране на автомобили, задължително ще проверяват и за неизползване на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и обезопасителни системи /столчета, седалки/ при превозване на деца. На нарушителите служителите ще разясняват накратко положителните ефекти от използване на тези предпазни средства.

ОД МВР – Смолян призова водачите на 1 юни 2012 г – Международния ден на детето, да спазят традицията и да управляват автомобилите и през деня с включени фарове на къси светлини – в знак на съпричастност за опазване на децата в пътното движение.

Вирни се горе