Стартира седмицата на детската книга 20-24 април

 Стартира седмицата на детската книга 20-24 април

Детски отдел на РБ организира поредица от прояви за отбелязване на Седмицата на детската книга и изкуства за деца. Тя бе открита с изложба на енциклопедии под надслов „Чудесата на науката и изкуството”, като целта на изложбата е да се привлече вниманието на децата към научно-популярната литература, съобщиха от културната институция.

Първи посетители на отдела бяха учениците от Vклас на СОУ „Отец Паисий” с ръководител г-жа Радкова. На тяхното внимание бе предоставена мултимедийна презентация „Книгата през вековете”, която запозна читателите с възникването на писмения текст през Античността първоначално под формата на рисунки, които по-късно се превръщат в пиктограми, чрез опростяването на изображенията в символи и се стигне до появата на фонетичните знаци.

Учениците научиха за откриването на различните материали, върху които се пишело в древността глинени и дървени плочки, пергамент и папирус, както и за появата на хартията и книгата. Запознаха се с първите библиотеки в света, които са отговор на жаждата за знание.

Петокласниците получиха безплатна регистрация за годината, разгледаха новополучените книги в отдела и заеха част от тях за домашен прочит. Ръководството на библиотеката честити празника на детската книга на всички бъдещи и настоящи читатели.

Вирни се горе