Стартира проект „Зелено побратимяване”

Стартира проект „Зелено побратимяване”

Асоциацията на родопски общини (АРО) и Енергиен Център София организират първа работна среща по проект GREEN TWINNING („Зелено побратимяване”), която ще се проведе в Кърджали на 20 юни 2012 г. Проектът е одобрен за финансиране по програмата „Интелигентна енергия-Европа” на Европейската комисия,съобщи Златка Николова – изпълнителен директор на АРО.

За участие в работната среща са поканени кметовете, председателите на общински съвети и експерти от седем български общини (Велинград, Девин, Златоград, Кърджали, Рудозем, Смолян и Септември), които да бъдат запознати с проекта и с ролята и задачите на българските общини в него.

Проектът GREEN TWINNING има за цел общини от България, Гърция, Полша, Румъния и Словения да преминат обучения за изграждане на капацитет и разработване на общински планове за действие за устойчива енергия, които след това да бъдат внесени за одобрение от «Конвента на кметовете». Партньорите планират най-малко шест общини от петте държави (включени в проекта) да се побратимят с напреднали в сферата на енергийната ефективност испански общини. Това ще допринесе за изпълнение на плановете за действие, чиято крайна цел е повишаване на енергийната ефективност на съответната община, използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на емисиите от въглероден диоксид (CO2).

Чрез проекта ще се популяризира европейската инициатива «Конвент на кметовете» сред местните власти във всички страни-членки на ЕС, като целта е минимум 50 общини от новите 12 държави-членки да дадат съгласие за присъединяване към «Конвента на кметовете».

Проектът, който е с продължителност 24 месеца, ще се изпълнява от асоциации на общини, общини и консултански енергийни компании от Гърция, България, Испания, Полша, Румъния и Словения. Партньори за България са Асоциацията на родопски общини и Енергиен център София. Седемте български общини, включени в проекта, са членове на АРО.

Инициативата “Конвент на кметовете” (Споразумение на кметовете) е основно европейско движение с участието на местните и регионални власти, ангажирали се доброволно с повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници в техните общини, за да постигнат целите на ЕС за намаляване на емисиите от въглероден диоксид (CO2) и разходите на енергия с поне 20% до 2020 г.;

Вирни се горе