Стартира приемът на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2015/2016 г.

  Стартира приемът на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2015/2016 г.

Стартира приемът на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2015/2016 г. Документи се приемат в дирекция „Социално подпомагане”. Крайният срок за приемането е 31 октомври.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечни доходи за предходните шест месеца са по-ниски или равни на диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, посочени в чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. В молбата-декларация задължително трябва да се посочи видът на ползваното отопление – парно, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. Целевата помощ се предоставя за 5 месеца – от ноември до март. В случаите на отопление с топлоенергия, помощта се отпуска, като сумите се превеждат на даденото топлофикационно дружество. Когато потребителите се отопляват с електроенергия или природен газ, помощта се предоставя във вид на конкретна парична стойност. В случаите на отопление с твърдо гориво, помощта може да се предостави в пари на правоимащото лице, което само решава как и от къде да си закупи твърдо гориво, или при изрично заявено желание от негова страна на търговец, осъществил доставката.

Остава в сила едно от условията за отпускане на помощта – стойността на сделката/сделките от прехвърляне, продажба на жилищен, вилен, селскостопански или горски имот срещу заплащане, извършени през последните пет години от датата на подаване на молба-декларацията, не трябва да надвишава 3 900 лв.

Вирни се горе