Стартира обучението на първокурсниците от 56-и випуск на Филиала на Пловдивския университет в Смолян

Стартира обучението на първокурсниците от 56-и випуск на Филиала на Пловдивския университет в Смолян

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри новата академична 2018/2019 година с приети над 3900 студенти-първокурсници, включително и тези от двата филиала.

Във Филиала на Пловдивския университет в Смолян, поради специфичните природно-географски и климатични условия в Смолянска област, учебният процес започна на 17 септември 2018 г.

Студентите-първокурсници от поредния 56-и випуск на Филиала на Пловдивския университет в гр. Смолян, които ще се обучават за бъдещи учители и специалисти в сферата на туризма, маркетинга и биологията бяха посрещнати от координаторите по специалности, които им връчиха студентските книжки и проведоха първите срещи с тях от оперативно-информационен характер.

Акредитираният държавен прием във Филиал–Смолян е реализиран почти изцяло, като незаетите места са под 3%. Напълно са заети бройките в редовна форма на обучение, държавна поръчка в специалностите: „Биология с екотуризъм”, „Начална училищна педагогика с чужд език” и „Български език и история”. Посочените три специалности се радват на особен интерес от страна на кандидат-студентите през тази година, съобщиха от учебното заведение.

В новоразкритата специалност „Биология с екотуризъм” новоприетите студенти са двойно повече от плануваните бройки, което е индикатор за нейната целесъобразност относно интензивното развитие на екотуризма, като нoва форма в туристическата индустрия и пряката връзка с туристическото райониране на България, според което екотуризмът е специализиращ за район „Родопи“, чийто център е гр. Смолян.

Традиционната за Филиал–Смолян учителска специалност „Български език и история“ също превишава броя на новоприетите студенти спрямо предвидените места.

За поредна година специалност „Начална училищна педагогика с чужд език (английски език)” е сред най-желаните от кандидат-студентите, като са запълнени всички 40 места. През последните години Филиалът отчита най-голяма реализация именно на завършилите посочената специалност.

На 100% е реализиран и обявеният прием за платено обучение в задочна форма в специалностите „Туризъм” и „Маркетинг”, които също остават предпочитани за голяма част от кандидатите във Филиала.

През тази година, изненадващо, единични незаети бройки останаха в атрактивни специалности редовна форма на обучение, държавна поръчка, като: „Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт”, „Математика, информатика и информационни технологии” и „Български език и английски език”.

Анализът на резултатите от проведените анкети с кандидат-студентите, сочи че за поредна година кандидатстващите са предимно от региона и са избрали да се обучават във Филиала по лични убеждения и по първо желание, поради качеството на предлагания образователен продукт.

Вирни се горе