Стартира кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“

Стартира кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“

За времето от 1 ноември до 30 ноември 2017 г. се организира традиционна Акция „Зима”, съвместно със Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.В рамките на акцията ще се проведат кампаниите:

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ , насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе за времето от 11 – 20.11.2017 г., а 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя!

20 ноември е световният ден за възпоменание на жертвите при ПТП, който по традиция ще бъде отбелязан в религиозните храмовете от Главната дирекция „Национална полиция“, както и от ОД МВР в страната.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ , насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе за времето от 21 – 30.11.2017 г., а 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници на МПС – жертви на пътя!

През периода от 11 до 20 ноември дейността служители на “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане , както и за даване от водачите за предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Осъществен е превантивен контрол и над поведението на пешеходци, които показват намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение. На 20.11.2017 г. служители на “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите при ПТП.

През периода от 21 до 30 ноември дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете.

По време на кампанията се планира и се извършва оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. Като при необходимост се изготвят предписания до стопаните на пътя. Служителите от ОД МВР – Смолян са направили предписания до местните власти от областта за уличното осветление, което да бъде съобразено с ранното свечеряване през целия зимен сезон. Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата е насочена към превенция и чрез предоставяне на актуални практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия, както и изготвена от СБА и ГДНП превантивни брошури, като се припомни накратко следното: безопасно шофиране при зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март, съгласно измененията в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 г.; оборудване на 3 и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – вериги за сняг, одеало, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане и др.

Водачите са информирани за възможностите за извършване на техническа консултация за изправността и подготовката на ППС за движение при зимни условия и проверка на фаровете на МПС в периода на кампанията в автосервизите, техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти и членовете на Асоциацията на автомобилните производители, които взимат традиционно партньорско участие в акция „Зима”.

На територията на ОД МВР-Смолян са засилени полицейските проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите, с цел запазване живота и здравето на хората.

Вирни се горе