Среща с проф. Милияна Каймакамова се проведе в библиотеката

Среща с проф. Милияна Каймакамова се проведе в библиотеката

При голям интерес премина срещата с проф. Милияна Каймакамова в Регионална библиотека „Николай Вранчев”. Това е една от инициативите, които се организират по повод отбелязването на празника на община Смолян – 21 октомври и Освобождението на Родопите. Пред многобройната публика, професионалната и творческа дейност на проф. Каймакамова представи Светлана Хаджиева – зав. отдел „Справочно-библиографски и краезнание”, съобщиха от културната институция.

Проф. Каймакамова е родена в Смолян. Тук завършва основно образование – в Първо училище „Св. Св. Кирил и Методий” и средно образование – в Средно политехническо училище „Васил Левски”. Висше образование по история и Археология, с втора специалност Философия получава в Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – с отличен успех. В периода 1973-1974 е хоноруван асистент по средновековна българска история в Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а от 1974-1985 – редовен асистент. Докторска дисертация на тема „Историко-летописната традиция в средновековна България 7-12 в.”, защитена пред Специализирания научен съвет по стара и средновековна история, археология и етнография при Висшата атестационна комисия през 1979 г. През 1985-2011 г. е доцент по средновековна българска история в Исторически факултет на Софийски университет, а от 2011 г. е професор по средновековна българска история в Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Преподава и в други национални университети– Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – филиал в Кърджали и в Смолян. Автор е на редица монографии, съставител е на сборници, много статии и студии. Участва като автор в престижната “Енциклопедия на средновековната хроника”, издадена от международното издателство “Брил”. Темата, която проф. Каймакамова представи в Регионална библиотека е „Родопите в средновековната българска история“.

На срещата присъстваха историци – преподаватели в университети, учители, студенти и ученици, съученици и приятели на проф. Каймакамова, представители на различни институции – община Смолян, Държавен архив, Исторически музей и др. Бяха поднесени цветя от името на кмета на общината Николай Мелемов

Вирни се горе