Среща на партньори по проект „Да намерим път един към друг”, Секторна програма Коменски

Среща на партньори  по проект „Да намерим път един към друг”, Секторна програма Коменски

В края на миналата седмица в нашия гряд приключи гостуване на партньорски училища от Гърция и Турция по проект Коменски „Да намерим път един към друг”, финансиран от програма Учене през целия живот. Координатор на проекта е Ресурсен център – Смолян, а домакин беше Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян,съобщи Ралица Данчева.

Проектът е насочен към сътрудничество и обмяна на добри практики в областта на Арт педагогиката за деца със специални образователни потребности. От 24 до 28 февруари преподаватели и ученици от Ателиета за специално професионално обучение и образование – Генисеа, Ксанти, „Карабалчик Джелал Сьонмез иш окулу” – Бурса, Турция и домакините от Смолян, България се включиха в съвмесни дейности, подчинени на темата. По време на първото посещение на партньорите в ПГПИ бяха представени презентации за художественото наследство на Гърция, Турция и България, изготвени от ученици и учители в екип. По-късно от тях ще бъде изготвен дидактичен материал.

Проведе се и третия обучителен модул „Насърчаване на индивидуалното развитие на децата със СОП”. Продължи попълването на Дневника на пътуването. Учениците от ПГПИ представиха изложба „Вдъхновение от природата”. С изключително осърдие и интерес юношите от Гърция, Турция и Ресурсен център – Смолян работиха в ателиетата Плъст, Монотипия и правиха мартеници с помощта на техните приятели от ПГПИ-Смолян. Партньорите оцениха високо подаръците, приготвени от екипите от гимназията. В един от дните бе организирано посещение и в Ресурсен център – Смолян, където гостите бяха очаровани от условията и специално създадената зала за арт занимания. Голям интерес предизвика у тях и посещението в Младежкия православен център „Чисти сърца”. Приятните преживявания в нашия град продължиха с разглеждане на Художествената галерия, Регионален исторически музей и Планетариума. Емоционален завършек на общата програма бе пързалянето с шейни на пистата на Студенец в Пампорово. Накрая юношите заявиха, че биха останали за повече време в красивия ни град. През месец април редстои среща на партньорите в Бурса, Турция. Екипът на Ресурсен център – Смолян Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящата публикация отразява единствено възгледите на авторите и Комисията не носи отговорност за начина, по който може да бъде използвана съдържащата се информация.

Вирни се горе