Средната стойност на фактурите при битовите клиенти на EVN за декември 2015 г. е с 12% по-ниска спрямо година по-рано

Средната стойност на фактурите при битовите клиенти на EVN за декември 2015 г. е с 12% по-ниска спрямо година по-рано

Средната стойност на фактурите при битовите клиенти на EVN България в Югоизточна България за декември 2015 г. е с близо 12% по-ниска спрямо година по-рано.

Според данните на дружеството средната фактура за консумирана електроенергия за декември 2015 г. е 53,99 лв. (с ДДС), докато средната стойност на фактурите за декември 2014 г. е била 61,30 лв. (с ДДС). Данните на EVN България сочат, че средното потребление на електричество през декември 2015 г. е било 295 киловатчаса, което е по-малко с 40 квтч. спрямо средното потребление за декември 2014 г. – 335 киловатчаса. При сравнение с ноември 2015 г. се забелязва леко завишение на потреблението през последния месец на 2015 г. През ноември 2015 г. средната консумация е била 268 киловатчаса, а средната фактура – 49,22 лв. (с ДДС).

Фактурите, които в момента са на каса, не включват потреблението по коледните и новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари. По време на празничните и почивни дни сътрудниците на EVN България отчитаха показанията на електромерите по редовен месечен график, спазвайки правилата за измерване. Освен потреблението в посочените средни стойности за фактури следва да се има предвид и промените в цените на електроенергията през последните 12 месеца.

EVN България напомня, че посочените стойности на потребление и фактури са средно изчислени, поради което не могат да се отнесат автоматично към всеки един конкретен клиент, чиято консумация на електроенергия е индивидуална и зависи както от степента му на енергийна ефективност, така и от профила на потребление.

Вирни се горе