Смолянският музей отличи с почетни грамоти за дарителство 29 граждани и 5 институции

Смолянският  музей отличи с почетни  грамоти за дарителство 29 граждани и 5 институции

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ отличи с почетни грамоти за принос в обогатяването на музейните фондове 29 граждани и 5 институции, които през последната година са дарили ценни експонати, документи или семейни реликви. На специално тържество по повод Международния ден на музеите 18 май своите отличия получиха известният родопски певец Младен Койнаров, ръководителят на оркестър „101 каба гайда“ Тодор Тодоров, Катерина Нинова, Емил Субашиев, Мария и Анета Стронгелови, Стефан Данаилов и Стефка Димитрова. Грамотите на останалите дарители, част от които са от Пловдив, София и Стара Загора и които по различни причини не успяха да присъстват, ще им бъдат изпратени или връчени допълнително. Това са приятели и съмишленици на смолянския музей, които нееднократно са предоставяли вещи и документи с историческа стойност. Пълният дарителски списък ще може да бъде намерен на сайта на РИМ – Смолян. За значимата роля на дарителството в опазването на историческата памет говори Таня Марева, директор на РИМ – Смолян, която поздрави всички присъстващи с празника.

Младен Койнаров и в днешния ден бе донесъл нови аудио и видеозаписи с родопски фолклор като вече е предоставил голяма част от своя личен фонд на музея. Гайдарят Тодор Тодоров съобщи, че предстои да предаде снимков материал и записи на състава „101 каба-гайди“. 80-годишният Стефан Данаилов от Райково, бивш началник-смяна в маданския рудник „9 септември“, дарява 30-годишна колекция от минерали и кристали. Бившата музейна служителка Стефка Димитрова продължава да събира етнографски материали. Емил Субашиев се е разделил с ордени, медали, снимки на своя баща, ветеран от Втората отечествена война. Дарението на Катерина Нинова е от лични вещи на полк.Михаил Нинов. С предоставените вещи и документи Мария и Анета Стронгелови напомнят за близкото минало – последните десетилетия от края на миналия век.

Поздравление за празника бе изпратил дългогодишният дарител д-р Никола Щърбов. Поздравително писмо по повод Международния ден на музеите от министъра на културата Владимир Пенев прочете уредничката Донка Симеонова. В музейните фондове са постъпили статуетки за наградени спектакли на Родопския драматичен театър от театрални фестивали от средата на 90-те години на ХХ век и началото на ХХІ век, снимки от представления, аудиокасети и дискове, анотации, сценични костюми от наградени спектакли. Издателство „Отзвук прес“ ООД е предоставило книга „Неделински двуглас“ от Светозар Любомиров и компактдиск на изпълнителки на неделински двуглас – сестри Георгиеви. Сред даренията са записи на автентичен фолклор от НЧ „Братан Шукеров-1953“- Върбина и документация на „Български съюз за защита на Родопите“ – Чепеларе. Както и печати, щемпели на кметства и общински структури на община Смолян, на учебни и детски заведения и организации, здравни учреждения, обществени организации и формации, излезли от употреба; награда и диплом на община Смолян за атрактивно представяне на международно туристическо изложение. Пред барелефа на създателя на музейната институция в Смолян Стою Шишков бяха поднесени цветя.

Вирни се горе