Смолянският музей отбелязва Европейските дни на наследството от 23 до 29 септември

Смолянският музей отбелязва Европейските дни на наследството от 23 до 29 септември

За петнадесети път Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва с различни прояви в Европейските дни на наследството съвместно с община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков”. Дните ще бъдат открити на 23 септември, в понеделник, от 15 часа, в експозиционните зали с презентации от РИМ „Стою Шишков”, Професионалната гимназия за приложни изкуства и Дневния център за деца и възрастни с увреждане „Звънче“ в Смолян, с акцент върху активната гражданска позиция. Представители на Европа Директно – Смолян ще запознаят присъстващите с Европейската година на гражданите 2013. По време на откриването ще се разпространяват рекламни образователни тефтерчета, чрез които се популяризира темата „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани“. Графичният дизайн на тефтерчето бе изработен по проект на деветокласничката от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян Гергана Паскалева.

В следващите дни ще бъдат открити няколко ателиета, приоритетно насочени към младата аудитория. На 25 септември от 14 до 17 часа ще работи ателието „Мънистените накити – традиции и съвременност“. Прожекцията на документалния филм „Как се правят мънистени накити“ ще подпомогне музейните специалисти в обясненията на тънкостите при изработването на бижута от мъниста. Занимателната игра „В помощ на куратора“ е предназначена да заинтригува децата и да им даде познания за традиционния поминък овцевъдство – заниманията са свързани с международната изложба „Иманье без довършуванье“, посветена на устните и музикални традиции на овчарските общности в Европа. Занимателната игра ще се проведе на 26 септември от 14 до 17 часа. По същото време на следващия ден – 27 септември, ще действа ателието „Овньо льо, вакъл, каматен“, предлагащо творческа работа за ученици по темата за овчарския бит и култура с използване на различни естествени материали.

Дните 27, 28 и 29 септември от 9.00 до 18.00 часа са обявени за „Дни на отворените врати“. Регионалният исторически музей предоставя възможност за безплатни посещения на индивидуални и организирани посетители на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” и временните изложби „Археологически проучвания в басейна на река Горна Арда“, „Иманье без довършуванье“ (Устни и музикални традиции на овчарските общности в Европа) и фотоизложба „Цветни моменти“, посветена на природното богатство на Родопите.

Вирни се горе