Смолянският музей организира разнообразни инициативи по повод Националния празник

Смолянският музей организира разнообразни инициативи по повод Националния празник

По повод 3 март – Националният празник на Република България РИМ „Стою Шишков“ – Смолян открива постоянен музеен кът, посветен на полковник Владимир Серафимов. В него ще бъдат експонирани наградните отличия и грамоти на прославеният командир на 21-и пехотен Средногорски полк. Дарителят Петър Кирилов Тодоров от град Велинград дари безвъзмездно парични средства за аранжиране на този специален музеен кът, посветен на делото и подвига на полк. Серафимов – освободител на среднородопския край през 1912 година. РИМ„Стою Шишков“ – Смолян приема дарението с благодарност и искрено уважение към добротворческия жест. Дарителят получи и специално свидетелство за дарение.

Другата инициатива ще бъде представяне на каталога „Реликви от Първата световна война“. Автор на изданието е Таня Марева – директор на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, а рецензент е проф. дин. Тодор Петров. Изданието се реализира по план за 2016 г. на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Всички снимки са от фотоархива на смолянския музей и показват материали от музейните фондове, издирени, събирани и изследвани в продължение на десетилетия. Повечето от реликвите са участвали в изложбата „Родопчани по фронтовете на Първата световна война“, открита през октомври 2015 г. в рамките на честванията за 100-годишнината от събитието в Смолянска област. Каталогът представя веществената памет, съхранена в Смолянския музей, отразяваща „голямата война“ преди 100 години. Той се издава, за да не забравяме онези страници от миналото, които са изковали националната ни съдба.

Инициативите ще бъдат на 1 март от 16.00 часа в изложбените зали на музея. На самия ден 3 март за втора поредна година в общинското тържество ще присъства специално пушката на Петко войвода, защитникът на Родопите през 1878-79 г., съхранявана в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, съобщи Златка Петрова-главен уредник, зав. отдел „Връзки с обществеността“ при РИМ „Стою Шишков“- Смолян.

Вирни се горе