Смолянският манастир отбеляза възхвално Благовец

Смолянският манастир отбеляза възхвално Благовец

На Благовещение /25 март/ манастирът „Св. Пантелеймон“ над Смолян бе огласен от сладкогласните песнопения в чест на Божията Майка и известяването на Архангел Гавраил, че Тя ще роди Божия син, Спасителя на света. Светата Литургия за празника отслужи архиерейският наместник архимандрит Висарион заедно с иконом Запрян Шиков, изпълняващ длъжността игумен на манастира. В служението участва хорът от храм „Св. Дух“ в Смолян. Тук бяха сестра Христина и Георги Палагачев, грижещи се за благолепието и чистотата на светата обител.

Много вярващи от града и от някои места в страната, получили изцеление в манастира, бяха пристигнали за празника с благодарност и умиление. За всички тях и жителите на Смолян бе отслужен водосвет за здраве. Подготвените за причастие след пост и изповед приеха Христовите дарове от архимандрит Висарион. Той благослови всички с пожелание за здраве и мир семействата, Божията закрила да бъде над всеки вярващ.

Отец Запрян Шиков припомни важни моменти от живота на Дева Мария и изпълненото обещание от Бог да изпрати чрез Нея Спасител. Тя е избрана да стане Богомайка поради неземната й чистота и святост, посветена на Бога още на 3-годишна възраст от нейните родители. Богородица е най-почитаната жена на света, пример за подражание от две хиляди години насам.

За празника бе подготвена и раздадена благословена трапеза за всички.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Таня Шикова

Вирни се горе