Смолян ще е домакин на Международна конференция „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност"

Смолян ще е домакин на Международна конференция „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност"

„Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" е мотото на международна конференция, която ще се проведе в Смолян между 4-ти и 6-ти май,съобщиха организаторите. Тя е посветена на 40-годишнината от смяната на имената в Родопите. Организатори са Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата „Фридрих Науман". „Колебливата" идентичност на помаците е била досега обект на множество интерпретации.

Като се започне с фалшификациите и спекулациите с корен във Възраждането – за насилствения и масов характер на „помохамеданчването" – и се завърши с новосъздадените „теории" за техния арабски, турски, тракийски, прабългарски произход. Всъщност, именно „колебливата" идентичност поражда версиите за произход, а не – обратното, както би било логично да се предположи", твърдят организаторите. „Войната" между интерпретациите, захранвани не толкова от научна прецизност, колкото от легендарни представи, най-често обслужващи партикуларни политически интереси, продължава и в нашето съвремие. Тази „война" рефлектира не само в задълбочаване на „колебливата" идентичност, но и в тенденциозни спорове за самото понятие. Продължават – и в академичните, и в не дотам академичните среди – препирните за правомерния термин: помаци, ахряни, българомохамедани, българи мюсюлмани, българоезични мюсюлмани, родопски турци и т.н.

Резултат от всичко това е все по-задълбочаващата се капсулация и маргинализация на тази толкова интересна културно-религиозна група, както и все по ясно очертаващите се тенденции за изтъкване на собствено етническо самосъзнание. Периодическите скандали около произхода и идентичността на помаците, разразяващи се в обществото ни, възбуждат непрекъснати страхове – било от настъпление на „радикалния" ислям, към който тази група се счита иманентно податлива, било от нови необмислени административни решения и действия. Възможно е тези скандали да са предизвикани преди всичко от неразбиране, но не бива да се изключват и нарочни спекулации, мотивирани политически.

Една научна конференция едва ли ще реши тези толкова сложни проблеми, но във всеки случай – ще избистри тяхната академична интерпретация", съобщиха организаторите на конференцията.

Вирни се горе