Смолян ще чества св. великомъченик Мина

Смолян ще чества св. великомъченик Мина

На 11 ноември /неделя/ от 11,30 часа параклисът „Св. Мина“ до Лидл на новия център в Смолян отново ще бъде препълнен с вярващи, заели и пространството около него, за да се поклонят на светеца мъченик, покровител на семейството, пазител на болни и нещастни, на пътуващи и сираци. Това ежедневно почитано светилище тържествено ще отбележи храмовия си празник с богослужение, изпълнено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Във водосвета ще участват иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, и други свещеници от Смолян.

Преди това от 9,00 часа в храм „Св. Неделя“, към която енория се числи параклисът, архимандрит Висарион ще възглави неделната света Литургия за празника. Ще пее църковният хор с диригент Росица Казалиева.

Свети великомъченик Мина е много почитан светец не само от българите. В Жития на светиите се посочва, че той е бил египтянин, изповядвал християнската вяра и служил във войската. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Минало време, той отново се върнал да защитава Христовата вяра и то на голям езически празник. И пострадал. Императорът заповядал да затворят в тъмница Мина, докато отминат празненствата. Опитал се да го склони към идолопоклонство, като му обещавал дарове и го заплашвал с мъчения. Мина не отстъпвал. При мъченията отговарял: „Аз съм Христов и ще бъда Христов!“ Тогава императорът със своята жестокост издал заповед да бъде обезглавен, а тялото му да се изгори. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Нека в неделя – деня на св. Мина, бъдем заедно и да благодарим за неговата милостива подкрепа към всички нас!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе