Смолян почете юбилеят на голямата родопска певица Златина Узунова

Смолян почете юбилеят на голямата родопска певица Златина Узунова

С поздравителни адреси и букети цветя БСП- Смолян почете бенефиса на голямата родопска певица Златина Узунова, която с голям концерт тази вечер в зала 1 на Родопския драматичен театър отбеляза 50-годишният си юбилеи и присъденото и отличие “Почетен граждаин на Смолян”. Стотици родопчани изпълниха залата, сред които директори на държавни и обществени организации, политици, бизнесмени,съобщиха от пресцентъра на партията.

Сред публиката бяха и общинските съветници на Левицата – Рабие Кьосева, Милко Гавазов, инж. Димитър Кръстанов, областният председател на Младежкото обединение на БСП Георги Кисьов, инж. Румяна Янчевска- зам.-кмет на община Смолян в периода 2003-2011г. В концерта, който продължи два часа взеха участие Ансамбъл “Родопа”, където изгрява звездата й, хор “Големите бъларскигласое, където Златина е солист, Оркестър „101 каба гайди”, Детска група”Орфееви звуци”,Атанас Капитанов, Валя Балканска,Младен Койнаров, Димитър Керемечиев, гайдарите Петър и Стефан Яневи и др.

Иван Иванов, председател на народно читалище”Христо Ботев” също връчи най-голямата награда на институцията за принос за популяризиране на родопската песен. В читалището певицата ръководи детски самодейни състави.

Диригента на „Големите български гласове” Илия Михайлов обясни, че Затина освен в Смолян, прекарва голяма част от времето си в София.”Тя е част от нашето голямо семейство. С нея за тези 14 години, от както дирижирам хора сме били в 14 различни държави. Златина е ценност и богатство не само за Родопския регион, тя е ценност за цяла България. Пожелавам й да е жива и здрава, и все така всеотдайна, за да радва много хора”, заяви той.

Общинският съветник от БСП инж. Димитър Кръстанов поздрави певицата от трибуната и посочи, че има много мъже и жени, които разнасят славата на Родопа, но има такива от чиито гласове по най-ярък и най-истински начин извира силата, великолепието на родопския фолклор, това е Златина Узунова. Поздравителни адреси Узунува получи и от фолклорен ансамбъл”Родопа”, Ансамбъл за народни песни и танци от Пазарджик, Национално училлище за фолклорни изкуства в село Широка лъка, сцена „Николай Хайтов”-Смолян, 101-Алпийски батальон, Гражданско движение”Днес”.

Сцената се отрупа с цветя от редица почитатели. Просълзена, Златина благодари на всички свои приятели. “Благодаря ви, затова че всички вие споделихте моята радост. Аз исках да ви покажа моето голямо семейство, освен това, което е в моя дом.

В моя дом са много по-малко, хора, но в цяла България моето семейство е огромно. Благодаря ви на всички вас, вие сте моята радост. Поздравителни адреси певицата получи от община Златоград, както и от кмета на родното си село Ерма река. По време на концерта бе връчено и почетното отличие на Узунова, която бе наградена с него по предложение на БСП.

Вирни се горе