Смолян е първата община в България, която преработва дървесни и зелени отпадъци в биотор

Смолян е първата община в България, която преработва  дървесни и зелени отпадъци в биотор

Фирма „Титан Клинър”, която почиства община Смолян ще произвежда биотор от клони. От днес фирмата разполага с машина „Биошредер”, която дроби клоните и ги смила на малки частици с размер от 2 до 5 см. Получената маса се събира в биоразградими чували и се кара до специална яма в района на село Турян, където се компостира заедно със събраната от улиците шума, съобщиха от фирмата. В ямата ще се изхвърля и окосената трева от зелените зони на Смолян. По- едрите клони се секат с брадвички и също се смилат. Ландшафтният архитект на фирмата инж.Людмил Гочев обясни, че технологията е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количеството биоразградими отпадъци, предназначени за депониране. За тази цел има и специална Директива на ЕС 1999/31, отбеляза инж. Гочев и добави, че Смолян е сред първите общини в България, които внедряват тази технология, включваща разделно събиране и третиране на биоразградимите отпадъци, които не бива да отиват в сметището.

Отпадъците от зелената система на града ще се доставят на площадка в базата на „Титан”, където е първичната преработка. По този начин се намалява количеството отпадъци на сметището в „Теклен дол”, а от там се гарантира и по-дълга експлоатация. Освен в землището на село Турян площадка за биомаса ще се направи и в село Смилян, където ще се компостират биоразградимите отпадъци от горното поречие на Арда.

Инж.Гочев обясни, че в зависимост от сезона биоторта се получава за около 5-6 месеца, т.е. през месец юли ще се на лице първите количества тор. Торта ще се използва за торене на зелените площи и цветните фигури. Практиката показва, че полученият компост се прилага успешно както в личните стопанства, така и за подобряване на ерозирали терени и рекултивация на разрушени площи. Много е важно гражданите да не изхвърлят клони и зелени отпадъци в бобрите, а да ги поставят до тях и в специалните „зелени кошове”, обясниха от фирмата по чистота.

Вирни се горе