Служители на статистика започват изследване на образователната мобилност в област Смолян

Служители на статистика започват изследване на образователната мобилност в област Смолян

В периода 20 октомври – 28 ноември 2014 г. на територията на цялата страна Националният статистически институт чрез териториалните статистически бюра ще проведе изследване на образователната мобилност. Основната цел на наблюдението е пилотно събиране на данни през 2014 г. за младежката образователна мобилност чрез изследване на домакинствата. Ще бъде използван хармонизиран въпросник, който ще осигури международна съпоставимост на получените резултати за страните от Европейския съюз, съобщиха от ТСБ-Смолян.

Обект на наблюдение са всички членове на включените в извадката домакинства на възраст 18 – 34 навършени години, като с тях ще се осъществят персонални интервюта. Образователната мобилност се дефинира като физическо преминаване на националните граници между страна на произход и страна на дестинация с цел последващо участие в дейности, свързани с образованието на отделното лице – придобиване на цялостно образователно ниво (дипломна мобилност) или участие в обучение за определен период от време (кредитна мобилност).

Изследването в област Смолян ще обхване 350 домакинства от 35 населени места. В регионалната извадка за областта попадат 8 града - Смолян, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Рудозем, Неделино и Чепеларе както и селата с. Смилян, с. Широка лъка, с. Върбина, с. Мъглища, с. Гьоврен, с. Борие, с. Чепинци, с. Оряховец, с. Барутин, с. Любча, с. Чавдар, с. Долен, с. Борино и с. Средец. В област Смолян изследването на образователната мобилност ще се осъществи от анкетьори, които са служители на Териториално статистическо бюро – Смолян. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти.

Вирни се горе