Скрити дългове провалят сделката за ”Горубсо”

Скрити дългове провалят сделката за ”Горубсо”

Скрити задължения за 12 млн. лв. са провалили сделката за “Горубсо“ – Мадан, която трябваше да приключи късно снощи. Работниците заплашиха да блокират републиканските пътища и магазините, ако не си получат парите до края на деня.

“Горубсо Мадан”, за съжаление, все още няма нов собственик. Снощи късно, преди да бъдат подготвени договорите, се оказа, че предприятието има и други допълнителни задължения за 12 милиона евро. Това, разбира се, разколеба купувача, заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по повод евентуалната продажба на Горубсо Мадан, цитиран от БГНЕС. Смяташе се, че дълговете са 10 млн. лева.

Вчера сутринта финансовият министър Симеон Дянков обяви, че до вечерта дружеството трябва да има нов собственик, който да погаси задълженията към работниците и държавата. Министърът обяви още, че се преговаря с трима потенциални български инвеститори, а през деня стана ясно, че най-вероятно те ще участват в консорциум. Тримата инвеститори са Минстрой на Николай Вълканов, собствениците на Химимпорт и и на ПИБ.

Работниците от “Горубсо Мадан” и ОЦК Кърджали стачкуват от началото на месеца. Те протестират срещу неполучени за половин година заплати и лоши условия на труд. Според собственика на компанията Валентин Захариев неизплатените заплати са само за 2 месеца. Напрежението в миньорския град ескалира до степен работниците да спират децата си от училище, което принуди държавата да се намеси по активно. Днес те заплашиха, че ще блокират републиканските пътища и магазините в града, ако не си получат парите до края на деня.

Тези 12 милиона не са задължения, а форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест, уточни Добрев. Нашата е цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците. В краен случай има и вариант и държавата да се намеси, добави той, без да дава подробности.

Според министъра, ако не се случи сделката в срок, процедурата няма е в полза на работещите там хора. Вчера и финансовият министър Дянков припомни, че евентуално обявяване на дружеството в несъстоятелност ще остави миньорите без препитание поне за година и половина.

Добрев каза още, че със Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на фирми, които не са доказали, че са достатъчно отговорни. Държавата вече е предприела стъпки за разваляне на концесията с Валентин Захариев.

Вирни се горе