Симеон Дянков: Искаме ансамбъла да има повече изяви и устойчивост

Симеон Дянков: Искаме ансамбъла да има повече изяви и устойчивост

Министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков бе на посещение в община Смолян.

По две главни причини дойдох днес – предстоящия кръг от Европейските ски-купа, която ще се проведе на 12 и 13 февруари на Пампорово. В правителството решихме да отпуснем 850 000 лева, пълната сума, която ни бе поискана от ски-федерацията, за да може в Пампорово да има европейски кръг, съобщи Дянков.

Организаторите ни разказаха докъде са стигнали и как ще разходват тази сума. Как след този, надявам се успешен кръг, това събитие да стане ежегодно в Пампорово. Разбрахме се в срок до средата на февруари общината, областният управител и сдружението, което работи по този проект съвместно да ни представят група мерки какво им е необходимо за да може всяка година Пампорово да е в световния календар по зимни спортове.

Втората тема е ансамбъл Родопа – знаете, че в разговор с кмета и примера държавата реши да подпомогне ансамбъла. Но да знаем, какво подпомагаме и с времето това да е устойчиво се срещнахме с директора на ансамбъла, шефа на ОбС, кмета и други експерти да поговорим защо се е стигнало до това положение, каквми са проблемите, те не са само финансови и как оттук нататък могат да се решат, обясни още вицепремиерът.

Очертаха се три проблема – първият е с базата – директорът буквално каза, че в последната година и половина ги местят няколко пъти – нямат постоянна база и сигурност. Кметът излезе с предложение и ние ще го подкрепим ансамбъла да има постоянно място за работа. Това ще е сградата на ДНА, която ще прехвърлим на общината. Така ансамбъла ще има сигурен дом в следващите 40-50 години.

Втората тема и по моя анализ, който направих вчера преди да дойде е, че ансамбълът не е ефективно управляван.

Защо нямат календар, който в годината да правят представления в цялата страна и чужбина. Активността им е много слаба. Аз исках от кмета, председателя на ОбС и сегашния директор да ни представят план, който да е ясно – дали ще има структурни промени, мениджър да отговаря за афишите – този ансамбъл да стане наистина това, което е бил преди години. До средата на февруари очакваме този план. Уговорихме какъв да е бюджета на година – около 250 000 лева.

Самият ансамбъл трябва сам да изкарва повече пари от спектакли от този план, коментира още Дянков.

Според него творческата част е много добра, но липсва управленческата част. Защото сегашният директор е творец, а му се наложило да е и управленец.

Кметът на общината Николай Мелемов изказа благодарност на премиера за решението относно ансамбъла и на Дянков за посещението му.

Ние поставихме пред него много проблеми и въпроси. Благодаря за неговото отношение към общината, допълни Мелемов.

Вирни се горе