Ще пращат на съд кметове, които харчат средства от делигирани бюджети за други цели

Ще пращат на съд кметове, които харчат средства от делигирани бюджети за други цели

Министерството на финансите ще изпрати в съда, с искане за търсене на наказателна отговорност, казуси с бивши кметове, за които е установено, че са прехвърляли средства от делегирани бюджети за други дейности.

Това заяви днес на пресконференция в Смолян вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според него за подобно нарушение се предвижда и наказателна отговорност, но досега този законов текст не е използван срещу кметове.

Проверки на финансовия инспекторат в няколко общини вече са установили редица нарушения, а като пример за такова “пипане” на бюджетни средства за делегирани дейности министър Дянков посочи бившия кмет на Дупница. Министър Дянков се закани, че ще има санкции.

Сред обектите на проверката ще бъдат подписаните през август редица договори в община Смолян, за които е било ясно, че не могат да бъдат обезпечени, обясни министърът.

Финансовото министерство ще търси помощ и от частни кантори, за да се подготвят документите около казусите с искания за наказателна отговорност за прехвърляне на средства от делегирани бюджети за други дейности. Това ще накара сегашни и бъдещи кметове да внимават, когато правят такива нарушения на закона, закани се още финансовият министър.

Вирни се горе