Ще осъществяват пътен контрол в прилежащите гранични райони на България и Гърция

Ще осъществяват пътен контрол в прилежащите гранични райони на България и Гърция

За пореден път съвместни българо-гръцки екипи ще осъществяват пътен контрол в прилежащите гранични райони на България и Гърция. За това се споразумяха полицейските служби на двете страни на среща в Смолян. На срещата, проведена днес в Смолян, комисар Алекси Стратиев-зам.-директор на ГДНП и генерал-лейтенант Димитриос Цакнакис – генерален инспектор на полицията на Северна Гърция, подписаха протокол за бъдещи съвместни действия. В съответствие с постигната през декември 2011 г. договореност, от 23 май до 15 септември 2013 г. българо-гръцки екипи ще осъществяват пътен контрол в прилежащите гранични райони на България и Гърция, съобщиха от полицията.

Решено бе съвместните пътни наряди да се осъществят по основните пътища, идващи от граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи, Свиленград – Орменион, Ивайловград – Кипринос и Златоград – Термес.

Представителите на двете делегации изразиха категоричната позиция, че съвместните екипи са успешна доказана форма на международно полицейско сътрудничество с цел подобряване на пътната безопасност и същевременно – възможност за обмяна на добри практики по линия на пътния контрол, за създаване на отлични професионални и лични контакти сред служителите на полицията от двете страни. Единодушно бе мнението, че тази практика на двустранно сътрудничество трябва да продължи в интерес на подобряване безопасността на движението и осигуряване защита на живота и здравето на хората от двете страни. От българска страна в срещата участваха и комисар Антон Антонов – началник на отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”, директорите на Областните дирекции на МВР Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали, директорът на РДГП Смолян, служители на ГД “Национална полиция” и РДГП Смолян. В ръководената от генерал-лейтенант Димитриос Цакнакис гръцка делегация присъстваха началникът на полицията на Източна Македония, директорите на полицията в Ксанти и Драма и началниците на Пътна полиция в Ксанти и Драма.

Вирни се горе