Шест години „Чисти сърца” радват и вдъхновяват

 Шест години „Чисти сърца” радват и вдъхновяват

На празника Въведение Богородично младежкият център „Чисти сърца” в Смолян отбелязва шест години от своето създаване. Не казваме съществуване, защото идеята за тази младежка организация е жива в сърцата и умовете на тези, които я създадоха много преди да й вдъхнат живот. Днес, шест години по-късно, тя расте заедно с децата и младежите, които участват в нея, но остава жива и в сърцата на своите създатели и ръководители и им дава сили да продължават напред въпреки трудностите, които съпътстват всяко дело.

Шест години „Чисти сърца” действат не само в Смолян и региона, но вдъхновяват много деца, учители и младежки ръководители в цялата страна. Те се познават без да са се срещали, чрез репортажите, които неуморно пращат в Двери, и които ни напомнят, че това е дело, което си струва усилията – да работиш с чистите сърца на децата и да им дадеш сили и вяра в Бога, за да запазят тази чистота и извън детството – в трудностите на ежедневието, в неочакваните грижи и нежеланите болки.

Тази година, за своя Шести рожден ден „Чисти сърца” не изпращат репортаж, а благодарности:

Най-големият подарък за Шестия рожден ден на „Чисти сърца” беше красивата, неизразимо силна духовна радост, която внесоха в сърцата ни многото деца-гости от Пловдив, Куклен и Смолян, техни учители и родители, приятели и подкрепители на дейността ни.

Въведение Богородично е нашият двоен празник! Благодарни сме на Господ, че го имаме! Празнувахме рождения си ден на 22 ноември, ден по-късно – в съботата, за да могат да дойдат в неучебно време нашите гости. Благодарим на игумения Анастасия от Кукленския манастир „Св. Козма и Дамян”, която пристигна заедно с децата и ръководителите им от неделното училище в Куклен и от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Олга Скобелева” в Пловдив. Видяхме резултатите от милосърдието и духовната грижа. Благодарим на завеждащия Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия Недка Чолакова, която окуражи децата, че са в правия, верния път за живота им и за вярата.

Благодарим на гостите от Четвърто ОУ „Стою Шишков” – деца и учители, с които връзките ни все повече укрепват, на гостите от Първо СОУ „Св. Кирил и Методий”, Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, на Неделното училище „Св. Николай Чудотворец” и Неделното училище „Св. Неделя”, на Съюза на инвалидите в Смолян, с които разбрахме, че сме неразделни.

Благодарим от сърце на всички, които на 22 ноември прекрачиха прага на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” – нашия духовен и творчески дом, за да сме заедно и да почетем Въведение Богородично, Деня на християнското семейство и православната младеж. Най-вече благодарим на духовенството, което ни дава сили да вървим напред и да преодоляваме затрудненията: архиерейския наместник архимандрит Висарион, отец Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски”, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” и отец Запрян Шиков от храм „Св. Неделя”. Отслуженият от тях водосвет с благодарствени молитви и красиви песнопения караха присъстващите в храма да затаяваме дъх и дълго време след това да носим благодатната тръпка.

Благодарим на всички за цветята, почерпките, усмивките, радостта, готовността да продължим заедно да работим в полза на децата, вярата, Родопите. На родителите, които винаги ни подкрепят. На добрите хора, които участват в благотворителните акции на децата-доброволци и заедно радваме хората, изпаднали в нужда. Благодарим за полезните книги и други четива, за иконите, подарени от монахиня Анастасия и Недка Чолакова от митрополията, на Смолянския планетариум и на Историческия музей, които посрещнаха нашите гости като свои и ги запознаха с богатствата, които съхраняват, на заведение „Хавана”.

Благодарим на всички, с които се видяхме като един светъл кръг от хора, готови да правят само добро. Слава на Бога!

„Чисти сърца”

Вирни се горе