Шефкет Чападжиев: Надявах се, че България ще е на по-виско икономическо ниво

 Шефкет Чападжиев: Надявах се, че България ще е на по-виско икономическо ниво

Надявах се, че България ще е на по-виско икономическо ниво. Това каза най-богатият българин в САЩ Шефкет Чападжиев в специално интервю за “120 минути” по бТВ.

Шефкет Чападжиев е роден в Мадан през 1939 г. Той бяга от България през 1963 г. В Америка пристига със 75 цента в джоба си, а по-късно се превръща в един от най-богатите и най-преуспелите хора. Първата си фабрика е купил през 1976 г., а първия милион е направил на шестата година от започването на бизнеса си. В американския печат го наричат Краля на печатарите.

“За да станеш богат, трябва да отговаряш на три качества – да си глупав, мързелив и щедър”, разказва родопчанинът. Ако си много работен, ти се впускаш в работа и нямаш време да мислиш. Ако си мързелив, гледаш някой друг да прекараш да работи и така”. Много хора допускат големи грешки в бизнеса. На хората, които работят за теб, трябва да им плащаш добре, да бъдат удовлетворени, за да не те напускат. Трябва да ги третираш добре, защото после отиват да работят за конкуренцията". убеден е Чападжиев.

“Аз лично се надявах, че България ще бъде на по-високо икономическо ниво за хората. За голямо съжаление, много бавно вървят промените”, каза Чападжиев в студиото “120 минути” по бТВ.

Чападжиев е почетен гражданин на щата Илиноис. Финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. Той е един хората, които са платили да са част от първия пътнически полет в космоса.

Един от най-богатите българи всяка година се прибира в Мадан. Женен е и е баща на три деца.

Вирни се горе