Сезон 2016/2017: Ски-полицаи се отзовали на 932 сигнала и са оказвали съдействия

Сезон 2016/2017: Ски-полицаи се отзовали на 932 сигнала и са оказвали съдействия

На 932 сигнала са реагирали и са оказвали съдействия 187 пъти ски-полицаите до момента в курортен комплекс Пампорово от началото на активния зимен сезон.

Един от основните приоритети в дейността на ОД МВР – Смолян е осигуряването на полицейско присъствие в местата за спорт и почивка на туристите и добър обществен ред, сигурност и спокойствие за гостите в областта и туристите, посещаващи курортите в региона. Особено внимание в тази насока се обръща на курортен комплекс Пампорово, където средната посещаемост на ски-пистите варира от 3000 до 5000 скиори на ден. Това говори за формирането на тенденция в увеличаването на посетителите и гостите през всеки следващ зимен туристически сезон. Ето защо ежегодно ОД МВР – Смолян предприема съответните превантивни мерки, адекватни на протичащите промени в курорта.

За седма поредна година на територията на к.к. Пампорово функционира ски-полиция. Възложени са функции на 7 полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения изцяло по ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Основни задачи на ски-патрулите са осигуряване на добър обществен ред и сигурност, спазване на наредбите на общините Смолян и Чепеларе, недопускане на хулигански прояви и присъствие на пияни скиори на пистите, навлизане на скиори в забранени и опасни участъци.

Поради ранния обилен снеговалеж и ниските температури от началото на месец декември, зимния туристически сезон 2016-2017 г. се оценява като изключително силен за работещите в комплекса. Това се отразява и на работата на служителите от ОД МВР-Смолян, отчетоха от полицията. До момента ски-полицията е реагирала общо на 932 сигнала. Най-вече те са за пострадали туристи по пистите, за изгубени вещи – мобилни телефони, раници, лични документи и др. В 12 случая – за изгубени деца на ски-пистите, които благодарение на бързата и професионална реакция на ски-полицаите веднага са намерени и предадени на родителите. За разлика от предишни години, през този сезон на ски пистите полицаите са установили 3 лица, които държат в себе си наркотични вещества. Образувани са незабавни производства. Констатирано е едно грубо нарушение на общественият ред, за което са съставени два акта. Нарушенията на обществения ред са главно за възникнали спорове и недоразумения между туристи, или туристи и служители, охраняващи и обслужващи ски-съоръженията. Няма регистрирани престъпни посегателства върху ски-оборудване и други вещи в районите на ски-пистите и плацовете. Най-често скиори по невнимание разменят своето оборудване с чуждо. Констатирани са шест такива случая, които след своевременна намеса на ски-полицаите са решени. По различни причини са били проверени 138 лица за установяване на самоличността.

Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие до този момент общо 187 пъти на държавни и общински органи, 38 пъти на охранителите и ски-патрулите, назначени от „Пампорово“ АД и 53 пъти са съдействали на туристи, изпаднали в затруднено положение в района на ски-пистите. В случаите на пострадали туристи са обезопасявали мястото на инцидента, оказвали са при необходимост първа помощ на пострадали. Ски-полицаите са взели участие в четири специализирани полицейски операции, при които съвместно с представители на НАП, Инспекцията по труда, Българска агенция по безопасност на храните, РЗИ и РСПБЗН са проверени 15 търговски обекти и питейни заведения в ски-зоната. Констатирани са 2 нарушения по линия на МВР и множество други по линия на останалите държавни институции.

Служителите от състава на ски-полицията са обезпечили сигурността и безопасността на състезателите и зрителите при проведени 4 масови мероприятия.

В началото на зимния туристически сезон, кметовете на общините Смолян и Чепеларе издадоха съгласувани заповеди, с които да регламентират времето и мястото за движение на моторни шейни, всъдеходи и МПС по ски-пистите в курорта. Това съществено улесни работата на служителите от ски-полицията, по превенцията за недопускане на нещастни инциденти със скиори.

За ефективността на ски-полицията говорят не само данните от полицейската статистика, но и положителните отзиви от страна на ръководството на “Пампорово” АД, представителите на туроператорските фирми и работещите в курорта. Положените усилия и професионализъм от страна на ски-полицаите срещат заслужена благодарност от страна на туристи, които са били изпаднали в някакво затруднение и са получили адекватна и навременна помощ и добро отношение от страна на служителите от полицейските ски-патрули.

Осигурената към момента спокойна среда на сигурност в к.к. Пампорово е доказателство за добра резултатност на предприетите мерки от страна на ОД МВР – Смолян, като принос за това има и сформираната ски-полиция, допълниха оттам.

Вирни се горе