Село Полковник Серафимово за шеста поредна година бе домакин на „Английски фестивал”

Село Полковник Серафимово за шеста поредна година бе домакин на „Английски фестивал”

Около хиляда и двеста чужденци се стекоха в смолянското село Полковник Серафимово за традиционния тридневен британски фест, който се проведе в дните 10-12 юни т.г. За шеста поредна година поляните над селото в изграденото „фестивално градче” приютиха чужденците, примамени от красивата родопска природа. Сред тях бяха гости от всички континенти и броят им расте всяка година. Музикални групи и диджеи забавляваха през уикенда младите хора на четири сцени. Бяха поканени и участваха 48 артисти изпълнители и банди, предимно в стил електронна музика, техно и етно.

Събитието е на 4-то място в класацията на известно британско издание за „10-те най-добри летни фестивалa в Европа, за които никога не сте чували”. Фестивалът, популярен като „английския събор”, се организира от семейство британци, които имат къща в Полковник Серафимово. В селото живеят постоянно 8 британски семейства, но през лятото техният брой нараства на 20, обобщи Радка Тунева-Янчевска – съпредседател на „Сдружение за устойчиво развитие на село Полковник Серафимово”.

„За мен това е най-красивият фестивал на света, а аз съм бил на доста такива събития. Идвам тук за четвърта поредна година и участвах в организацията. Беше доста трудно, но си струваше усилията. Слънцето грее, температурите са високи, а хората са много щастливи и вече можеш да усетиш тяхната колективна енергия”, обяснява Иво Бетке от Германия. Атмосферата беше фантастична! Селото беше пъстро, изпълнено с положителната енергия на толкова много млади, ентусиазирани хора. За първа година в програмата беше включена местната самодейна група с ръководител Съби Кайджиев. Техните изпълнения увлякоха чужденците, които завиха голямо родопско хоро. Двама млади се врекоха във вечна любов, под звуците на родопската гайда и песента „Ела се вие превива”. Отново за първи път се изпълни ритуал по изгаряне на голям саморъчно изработен дървен „дявол”. Огромен огън лумна от няколко факли, олитворяващ изгаряне на злото, за да възтържествува над доброто. Невероятното преживяване беше заснето във филм, който ще бъде представен на международни сцени.

Фестивалът е уникален! Организацията беше перфектна! Всички къщи в селото се преобразиха. Във въздуха се носеше ухание на патетници, клинове и скара …

След проявата се проведе среща между хората от селото и английските организатори, където бе потвърдено удовлетворението на всички. Думите на благодарност предизвикаха сълзи в очите на Ирма Чироне от “Pink house”. Ейдън, Канди, Бен и Дамян благодариха за родопското гостоприемство. Жалко е, че се изговориха и изписаха много негативи за проявата. Сигурно е имало и грешки, но това не беше акцента. Нека мислим позитивно и отворим очите си за хубавото, което се случи. Всички си пожелахме фестивалът да пребъде и следващата година да бъде още по-добре, допълни Радка Тунева-Янчевска.

Вирни се горе