Село Полковник Серафимово за седма поредна година бе домакин на „Английски фестивал”

Село Полковник Серафимово за седма поредна година бе домакин на „Английски фестивал”

Около две хиляди и шестстотин гости от различни краища на света се стекоха в смолянското село Полковник Серафимово за традиционния тридневен британски фест „Ливади в планината“, който се проведе в дните 9 -12 юни т.г. За седма поредна година поляните над селото в изграденото „Фестивално селище” приютиха чужденците, привлечени от красивата родопска природа. Музикални групи и диджеи забавляваха през уикенда младите хора на няколко сцени. Бяха поканени и участваха артисти – изпълнители и банди, предимно в стил електронна музика, техно и етно.

Събитието е на челно място в класацията на известно британско издание за най-добрите летни фестивали в Европа. Фестивалът, популярен като „Английския събор”, се организира от семейство Саас – британци, които имат къщи в Полковник Серафимово. В селото живеят постоянно 8 британски семейства, но през лятото техният брой нараства на 20, съобщи инж. Радка Тунева-Янчевска – съпредседател на „Сдружение за устойчиво развитие на село Полковник Серафимово”.

Всяка година организаторите подготвят интерестни атракции. На поляните се извисява 10-метров дървен Троянски кон, кораб от дърво сякаш плува там, къщата на баба Яга привлича погледите, а тази година се появи огромен дракон от дърво.

Прави впечатление чистотата на поляните по време на фестивала, която се поддържа от група доброволци. Представители на селото бяхме привлечени в организацията по настаняването. Беше доста трудно, но си струваше усилията. Точно преди началото на фестивала дъждът спря, слънцето изгря, температурите се повишиха, а хората бяха много щастливи, усещаше се тяхната колективна позитивна енергия. Посрещане на изгрева на слънцето е част от атракциите на фестивала, посочи още тя.

А тази година изгревът възнагради най-търпеливите с невероятна гледка. Небето беше кристално синьо, слънцето изгря в целия си блясък и предизвика еуфория! Трудно се намират думи, с които да се опише красотата на природата в това малко кътче от Родопите! Нямаше човек, който да не споделя това чувство. Стотици снимки се разпространиха с невероятните гледки. Те ще бъдат видяни навсякъде по света, ще привлекат още посетители следващата година.

Атмосферата беше фантастична! Селото беше пъстро, изпълнено с положителната енергия на толкова много млади, ентусиазирани хора. За втора година в програмата при откриване на фестивала беше включена местната самодейна група с ръководител Съби Кайджиев. Техните изпълнения увлякоха чужденците, които завиха голямо родопско хоро. Невероятните преживявания бяха заснети от професионални оператори във филми, които ще бъде представен на международни сцени. Славата на селото ще се разнася по света, ще привлича всяка година все повече гости. Фестивалът е уникален! Организацията беше на ниво. Все повече къщи в селото се преобразяват, за да посрещат участниците във фестивала. Във въздуха се носеше ухание на патетници, клинове и скара … ! Не е случаен факта, че тази година гостите бяха с около 1000 повече в сравнение с миналата година. Популярността на фестивала нараства. Всеки, който е дошъл, споделя със свои близки и приятели за чудесните преживявания.

Жалко е, че отново се изговориха и изписаха много негативи за проявата. Освен за пияни шофьори, дрогирани чужденци и откраднати вещи, друго нищо не се написа. Вярно е, че имаше и такива случаи, но това не беше акцента. Защо не можем да мислим позитивно и не отворим очите си за хубавото, което се случи? Къде отиде прословутото родопско гостоприемство? Това са въпроси, над които трябва да се замислим, ако искаме удовлетворението от събитието да бъде не само за участниците в него, а и за всички хора от селото, коментира още инж.Янчевска.

Вирни се горе