Седем нападения на мечки в Смолянско, крава, телета и овце стават жертва на дивите зверове

Седем нападения на мечки в Смолянско, крава, телета и овце стават жертва на дивите зверове

Седем нападения на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани през май от служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Жертви на дивите зверове са предимно овце, крава и телета. По три нападения има регистрирани в землищата на с. Загражден, община Баните, и в района на смолянското село Полковник Серафимово, предаде Дарик.

Кафява мечка е нападнала и умъртвила в три различни дни крава и две телета в района на местността „Малко Крушево“, в района на Загражден. Животните са попадали в лапите на дивия звяр по време на пашуване, като потърпевшите стопани са възрастни хора. Идентична е ситуацията и в с. Полковник Серафимово, където са умъртвени две овце и един коч.

„Две от животните – овца и коч, са мои, а другата е на колега. Нападенията стават по едно и също време и по един и същи начин. Мечката дебне стадото на прибиране от пашуване, грабва жертвите си и ги отнася“, коментира кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. Според него мечката е в района от около няколко години, но през последната е започнала да прави поразии.

„Предполагам, че е около 180 кг мечка. Имаше изчезнали и телета, но собствениците си мислиха, че са се загубили, а най-вероятно и те са станали жертва на мечката“, коментира още Мусорлиев, който е и ловджия. От неговото стадо е пострадала и четвърта овца, но кучетата успели да я отърват от зъбите на мечката и в момента е лекуват с антибиотици. Останалото регистрирано нападение е в девинското село Жребово.

И при седемте сигнала е извършена проверка от служители на Групата за бързо реагиране към РИОСВ-Смолян и е установено, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени си и документи за обезщетяване на собствениците на пострадалите животни.

Вирни се горе