Създават Регионален културен календар

Създават Регионален културен календар

Регионален културен календар, единен за област Смолян да бъде създаден. Около това мнение се обединиха присъстващите на заседание, което проведе днес Областният съвет по култура.

Въпреки богатия потенциал на региона, се организират отделни прояви, като не се набляга върху изграждането на цялостен културен облик, което може да бъде преодоляно чрез общата нагласа за тематична обвързаност и създаване на цялостен културен продукт. Трябва да се цели устойчивост на постигнатото от реализираните проекти и поддържане на вътрешна и външна комуникация между отделните институции, отделните общини, държавната и регионалната власт.

„Самите ние не се оглеждаме около себе си и не ползваме ресурса, който имаме в Родопите, за да надградим културните събития.”, каза зам.-областният управител Андриан Петров. Той предложи за обсъждане пред членовете на съвета създаването на фондация „Родопска култура“, която да привлече донорски организации, бизнеса и да ги направи съпричастни към създаване на ново, развитие и обогатяване на културното богатство в региона. „Тогава, когато заявим категорично, че ние сме единни в идеята си да опазим, да развиваме и да популяризираме Родопската култура и това го заявим в пространството – пред бизнеса, пред донорските организации, пред Министерството на културата и пред всички, които имат отношение, тогава ще имаме и по-добра възможност да подпомогнем развитието на културните институции.”

По време на заседанието беше засегната и темата, свързана с Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Недялка Мачокова, председател на РЕКИЦ „Читалища”-Смолян, представи обобщени данни за Програма „Читалища“, подадените кандидатури и участията на читалища от региона.

На срещата беше представена хореографът Сийка Василева като новият административен директор на ФА „Родопа” и член на Областният съвет по култура.

Вирни се горе