Сърдечни болести морят родопчани, мъжете по-податливи на ракови заболявания в областта

Сърдечни болести морят родопчани, мъжете по-податливи на ракови заболявания в областта

Основна причина за смъртните случаи в област Смолян са болестите на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 781.7 на сто хиляди души от населението, а относителният им дял е 59%. Честотата на умиранията от болести на органите на кръвообращението сред жените е значително по-висока отколкото при мъжете, съответно – 789.3 и 773.7 на сто хиляди души от населението. Това показват отчетите на Териториално статистическо бюро-Смолян, съобщиха оттам.

На второ място са умиранията от Новообразувания, чийто интензитет в сравнение с предходната година се увеличава (от 270.7 на сто хиляди души от населението) на 275.9 на сто хиляди души от населението.

Относителният дял в общия брой на умиранията е 20.8%. Смъртността сред мъжете от Новообразувания е много по-висока отколкото при жените (мъже – 322.5 на сто хиляди, жени – 231.6 на сто хиляди), сочат още статистическите данни. С най-голяма честота сред тези болести са умиранията от Злокачествени новообразувания на храносмилателните органи и Злокачествени новообразувания на дихателните органи и гръдния кош.

На трето място са умиранията от Болести на дихателната система, с относителен дял – 5.1% и честота на умиранията – при мъжете – 87.5 на сто хиляди души от населението, при жените – 48.9 на сто хиляди души от населението.

В структурата на останалите причини за смъртност следват: Болести на храносмилателната система, Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, Пикочно-половата система и др.

Относителният дял на смъртните случаи в резултат на травми, злополуки или умишлено самонараняване, т.нар. външни причини е 54.3 на сто хиляди. В резултат на падания (от сграда или съоръжение, на стълби и стъпала, от едно равнище на друго и други неуточнени) са умрели 17 души (14 мъже и 3 жени) или 1.1% от общия брой на умиранията. Честотата на умиранията е 14.2 на сто хиляди от населението. От умишлено самонараняване умрелите са 14 (11 мъже и 3 жени) (0.9%) с честота на умиранията 11.7 на сто хиляди от населението, а от транспортни злополуки – 8 (7 мъже и 1 жена) (0.5%) с честота на умиранията 6.7 на сто хиляди от населението. Петима мъже са починали от измръзване.

Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са:

Мозъчносъдови болести, с относителен дял в общия брой на умиранията – 17.2% и честота на умиранията – 227.4 на сто хиляди души.

Исхемична болест на сърцето, с относителен дял в общия брой на умиранията – 14.6% и честота на умиранията – 194.0 на сто хиляди души от населението.

Хипертонични болести, с относителен дял – 5% и честота на умиранията – 66 на сто хиляди души от населението, допълниха от ТСБ-Смолян.

Вирни се горе