Съдът отмени глоба от 30 000 лв за лифт в Пампорово

Съдът отмени глоба от 30 000 лв за лифт в Пампорово

Смолянският административен съд отмени окончателно наказателното постановление на ДНСК за глоба от 30 000 лв., наложена на „Пампорово” АД заради построяването на обявен за незаконен лифт, съобщава првния сайт Де факто.

Според магистратите в акта не е установен по безспорен начин видът на обекта и не е посочено дали е нов строеж или представлява реконструкция на съществуващ влек. Освен това при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения.

ДНСК санкционира „Пампорово" АД за това, че като възложител дружеството на Цветелина Бориславова е допуснало строежа на лифта „Двата моста” в родопския курорт без необходимите строителни книжа – одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

„Решението е справедливо, наказателното постановление е незаконосъобразно”, коментира изпълнителният директор на дружеството, стопанин на писти и съоръжения в Пампорово Мариян Беляков. Той посочи, че се прави всичко възможно за следващия зимен сезон спреният четириседалков лифт да заработи.

Скандалът около него избухна през октомври 2013 г. след сигнал до институциите от новосформираното сдружение „Синята планета“. Малко преди старта на тогавашния зимен сезон започнаха проверки и разследвания, но бизнесът, туристическият бранш и местната управа застанаха зад изграждащото лифта дружество. Заместилият 30-годишен влек скандален лифт е с дължина 1 км и в него „Пампорово” АД наля 3.5 млн. евро. Освен отменената глоба, дружеството окончателно спечели делото срещу заповедта на ДНСК за премахване на лифта.

Вирни се горе