Съдът отхвърли иск на областния управител за дължим наем от съпруг на депутатка

Съдът отхвърли иск на областния управител за дължим наем от съпруг на депутатка

Състав на Окръжен съд – Смолян отхвърли иска на Областен управител на област Смолян, заведен срещу ЕТ „Никола Проданов – Очко” – с. Стойките, за признаване за установено съществуването на вземане на държавата в размер на 39 058.38 лв. главница и 13 981.02 лв. лихва.

Искът беше заведен след оспорване дължимостта на тази претенция по издадена заповед за изпълнение на парично задължение, въз основа на документ в полза на Областен управител на област Смолян. В мотивите си съдът е приел, че доколкото претендираното вземане произтича от договор за наем, той не може да бъде сключен за период по-дълъг от 10 години и срокът на същия е изтекъл през 2006 г., поради което не може да се претендира заплащане на наем след този период. На 10.04.2006 г. е била дължима последната наемна вноска. За заплащането на наема обаче, е изтекла предвидената в закона погасителна давност, която в случая изтича на 10.04.2009 г. Заявлението е подадено точно 3 месеца след изтичането на давностния срок. Института на давността не се прилага служебно, а само по направено възражение на страната, която той ползва. Този институт е уреден в Закона за задълженията и договорите – чл. 111 и е различен за различните видове задължения. За периодичните платежи, какъвто е произходът на претенцията за наем, този срок е тригодишен. Изтичането на давностния срок при направено възражение в тази насока е пречка за постановяване на осъдително решение, независимо от принципното наличие на предпоставки за уважаване на иска.

Решението на магистратите не е окончателно и може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд в двуседмичен срок, съобщиха още от Окръжния съд.

Вирни се горе