Съби Мезински от Смолян притежава най-голямата колекция от ретро радиоапарати

Съби Мезински от Смолян притежава най-голямата колекция от ретро радиоапарати

Преди 80 години радиоапаратът е бил лукс за повечето български семейства. Стойността му се е равнявала на двойка впрегатни коне. През 1976 г. родопчанинът Съби Мезински започва да събира стари апарати и сега в колекцията му са 216 реликви от историята на техниката. Това е един от нашенските рекорди извън "Гинес",съобщи bTV.

Всички са реставрирани по оригинален начин, както са излезли от завода, всички работят.

Най-старото е от 1931 г., тук са и първите български модели от 40-те години. Тогава радиото е било и мебел, защото корпусът се е изработвал от масивно дърво и тежал от 7 до 45 килограма. През 1958 г. руснаците изработват радиоапарата “Фестивал”, който бил с невиждан дотогава аксесоар – дистанционно… с 11-метров кабел.

Хиляди гости от страната и чужбина са изумени от рекордната колекция на Съби, но не и властите в родния му Смолян. От Общината отговорили, че имат по-важна работа, отколкото да осигурят зала, в която туристите да видят още една атракция, докато са в Родопите.

Съби има и уникален радиоапарат, какъвто имал и лично Сталин в кабинета си. Тежи 42 килограма.

Временно частна фондация е подслонила безплатно колекцията на Съби Мезински. Според него дори и най-големия радиолюбител не е рекордьор в родния си град.

Вирни се горе