С редица инициативи отбелязваме 5 юни – Световен ден на околната среда

С редица инициативи отбелязваме 5 юни – Световен ден на околната среда

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена през 1972 г. в Стокхолм, Швеция. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята. Всяка година се определя мото на Световния ден на околната среда и съпътстващата го Зелена седмица.

Темата през 2013 г. е: „Мисли. Яж. Спаси” и е свързана със загубите на храна. Според Организацията на обединените нации за храна и земеделие, годишните загуби на храна се равняват на 1.3 милиарда тона. Това е равносилно на количеството, произведено в Сахарската част на Африка. В същото време един от седем души си ляга гладен, а повече от 20 000 деца на възраст под 5 години умират ежедневно от глад....

Храната е основна част от нашия живот и заслужава много внимание. Не само, защото се смята, че ние сме това, което ядем, а и защото изборът ни е важен за околната среда. Няма статистика, която да дава точен отговор на въпроса колко храна се изхвърля ежегодно в света, но данни по въпроса има много. Според някои от тях, в Канада например, едно семейство средно годишно изхвърля около една трета от храната си. Във Великобритания пък, резултати от проучвания сочат, че всеки ден се изхвърлят 1,3 млн. неотворени йогурта, 660 000 яйца, 5,1 млн. картофа и 2,8 млн. домата. Това са не само изхвърлени продукти и пари на вятъра, но също вредно въздействие върху околната среда и излишно разходване на природни ресурси. България не прави изключение от общите тенденциите. Годишно у нас се изхвърлят по 140 000 тона годни хранителни продукти. В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава, е разнообразната и пълноценна храна. По повод 5 юни децата от клуб «Здрави и щастливи» при Регионална здравна инспекция – Смолян ще се запознаят не само с начините за намаляване на изхвърляната храна от домакинствата и ефекта от това върху околната среда, но и с богатството на уникалната родопска флора в района на Защитената местност «Триградското ждрело».

Образователната екологична екскурзия е организирана от РИОСВ и РЗИ в Смолян, в рамките на Първия Фестивал на дивите цветя, реализиращ се по проект «Родопите – градината на Орфей»,съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Вирни се горе