С „Почетен знак на Община Чепеларе” наградиха Илия Станков и Валентина Бозова

С „Почетен знак на Община Чепеларе” наградиха Илия Станков и Валентина Бозова

На тържествено Заседание на Общински съвет- Чепеларе, проведено на 23.05.2012г., в присъствието на инж. Стефан Стайков- Областен уплавител на Област Смолян и Иван Муцевски- началник РИО на МОМН- Смолян, беше присъден „Почетен знак на Община Чепеларе” на Илия Станков и Валентина Бозова, които със своята успешна професионална и творческа реализация и активна обществена дейност, дават своя принос за развитието на града и съхраняване на неговите традиции,съобщиха от пресцентъра на общината.

Тези граждани проявяват творческо отношение към работата, специални изисквания към себе си, желание за усъвършенстване на професионалните знания. Те, вдъхновени от благородната си мисия, са отдали сили и знания на много поколения чепеларци.

Иван Муцевски- началник РИО на МОМН- Смолян връчи на Валентина Бозова „Свидетелство за професионализъм”- награда на регионалния инспекторат.

ИЛИЯ АТАНАСОВ СТАНКОВ е роден на 04.10.1944 год. в с. Павелско в работническо-селско семейство с баща миньор и майка селско-стопански работник в ТКЗС. Женен за Елена Станкова – дългогодишен учител по химия и главен уредник на Музея на родопския карст в гр. Чепеларе, с която имат 2 деца и 3 внучки.

Средното си образование завършва през 1962 год. в Гимназията в гр. Чепеларе, след което кандидатства и е приет да учи специалността „Математика” в Пловдивския университет.

Висшето си образование завършва през 1967 год. и от тогава до 1990 год. работи като учител по математика в СОУ „Васил Дечев” гр. Чепеларе, като повече от 5 години е и „Методист по математика” в Община Чепеларе. Помага на много свои ученици да се справят успешно с кандидат-студенстките изпити по математика и да продължат образованието си във различни висши учебни заведения. През учебната 1987 година е награден със значката „Отличник на МНП”.

През 1990 год. е назначен за Директор на СОУ „Васил Дечев” – гр. Чепеларе, след спечелен конкурс.

Г-н Илия Станков е директор на СОУ „Васил Дечев” – гр. Чепеларе през един много труден преходен период, но въпреки всичко ръководеното от него училище е едно от най-добрите от 33-те училища, членуващи в Асоциация „Хелп”. То е с най-добрата база и много добър екип от учители и специалисти по икономика и информатика, които дават отлична подготовка за специалността „Организатор на малко предприятие”. Завършилите тази специалност получават английски дипломи, които се признават в цяла Европа. Голяма част от завършилите ученици получават добра реализация в живота.

От 2003 год. г-н Станков е пенсионер, но все още продължава да помага на много ученици и студенти да се справят успешно с кандидат-студентските си изпити и изпитите по висша математика в университетите.

ВАЛЕНТИНА БОЙЧЕВА БОЗОВА е родена на 20.08.1963 год. През 1982 год. завършва средното си образование в Гимназия „Васил Левски” гр. Смолян. В Периода 1982 – 1984 год. учи в Институт музикални и хореографски кадри в гр. София, от където през 1984 год. се дипломира като Магистър по специалността „Хореограф, ръководител на танцов състав, преподавател в танцова школа”.

Г-жа Бозова работи като преподавател по народни танци в Музикално училище – с. Широка лъка (1987-1988 год.); дружинен ръководител към Пионерски дом – гр. Чепеларе, като отговаря за организацията на извънучилищния живот на учениците от училищата в с. Хвойна и с. Павелско (1988-1990 год.). От 1990 год. до момента работи като старши учител по народни танци в Общински детски комплекс – Чепеларе.

Под нейно ръководство фолклорните танцови групи към ОДК вземат активно участие в национални и регионални празници, конкурси и надигравания, на които печелят много награди и грамоти. Участват и в международни фолклорни фестивали за деца и младежи в Гърция, Турция, Македония и Рупублика Хърватска. Няма празник или общинско събитие, на което децата от фолклорните танцови групи към ОДК да не вземат участие.

На 27.04.2012 год. в читалище „Родопска искра” се състоя Юбилеен концерт „20 години танцов състав „Евридика” при ОДК Чепеларе с ръководител Валентина Бозова”.

От 2005 до 2011 год. Валентина Бозова е Председател на Управителния съвет на Фондация „Обществен фонд-Чепеларе” и активно участва в организирането на различни благотворителни събития, на които се набират средства за осъществяване на идеи и решаване на проблеми на местната общност със собствени средства, в партньорство на местната власт и бизнеса. Два мандата (2003 – 2011год.) е общински съветник в ОбС-Чепеларе.

Вирни се горе