С каракачанки, електропастири и плодни насаждения пазят родопчани от мечки

С каракачанки, електропастири и плодни насаждения пазят родопчани от мечки

Около 30 каракачански кучета ще бъдат закупени по проект за защита на населението в област Смолян от набези на мечки, стана ясно днес на пресконференция в РИОСВ, където бе представен проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Смолян”. Стана ясно, че е предвидено и закупуване на електропастири и засаждане на плодни храсти, което ще намали щетите от мечки в Родопите, съобщи координаторът на проекта Георги Георгиев.

Ще бъдат доставени за монтаж още 150 електропастира за стопанствата в областта, които ще бъдат предпоставени безплатно на стопаните.

По проекта се предвижда изграждане и засяване на дивечови ниви. Те ща бъдат минимум 500 дка и ще са площи в рискови за нападения от мечки райони. По тази дейност ще се засадят площи с ръж, овес и други култури, в зависимост от надморската височина и те ще служат за храна на мечките особено рано напролет, когато са гладни, поясни Георгиев.

Като превантивна мярка за нападения от мечки ще бъдат залесени и горско-плодни храстови дървесни видове. Те ще са над 30 000 фиданки и ще бъдат посадени по периферията на гората като те също ще са хранителна база на кафявата мечка, посочиха още експертите от екоинспекцията в областния град.

Освен това ще се създаде регионална подкомисия за спешни случаи, свързана с големите хищници за Смолянския регион и организиране на обучение на тези хора.

Вирни се горе