С два нови противопожарни автомобила се сдоби ОУ ПБЗН – Смолян

С два нови противопожарни автомобила се сдоби ОУ ПБЗН – Смолян

На тържествена церемония вчера в София на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР бяха връчени ключовете на първите 67 нови пожарни автомобили, закупени по Оперативна програма “Околна среда”. На тържествената церемония присъстваха Н.Пр. Матиас Хьопфнер – посланик на Германия, Антонио Бенедети – представител на фирма “Ивеко Магирус”, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, директори на национални природни паркове и представители на държавни институции.

Днес ОУ ПБЗН – Смолян получи два от новите автомобила за гасене на горски пожари. Те са пригодени за работа в пресечени местности и имат системи за самоохлаждане. Автомобилите ще бъдат разпределени в Смолян и Девин, съобщиха оттам.

Представители на фирмата-доставчик запознаха огнеборците с експлоатационните характеристики на автомобилите и направиха демонстрация на техниката.

Проектът”Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН – МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари” по Оперативна програма „Околна среда” е на стойност 97 666 910,33 лв., от които 85% от Европейския фонд за регионално развитие и 15% национално съфинансиране. С тях ще бъдат закупени общо 274 специализирани автомобила. Общата цел на проекта е обезпечаване изпълнението на дейностите по локализиране и ликвидиране на горски пожари в националните паркове, природните паркове, резерватите и поддържаните резервати. Получените от първия етап на проекта автомобили за гасене на горски пожари на стойност над 13 млн. лева са предвидени за нуждите на 67 териториални структури на ГДПБЗН, които обслужват 3 национални парка, 11 природни парка, 55 резервата и 35 поддържани резервата. Реализирането на този проект ще доведе до повишаване на капацитета на структурните звена на главната дирекция, отговарящи за териториите, включени в мрежата НАТУРА 2000.

Вирни се горе