С Богородични светини ще отбележи своя празник катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

 С Богородични светини ще отбележи своя празник катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

Частици от одеждите /покрова и ризата/ на Майката Божия ще бъдат донесени ритуално от Пловдивска св. митрополия специално за празника на катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян.

Светините пристигнаха от Москва в България с благословението на Негово Светейшество патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил за храмовия празник на митрополитската църква в Пловдив „Света Марина“. Те ще бъдат посрещнати в Смолян в навечерието на храмовия празник на 28 юли /петък/ в 18 часа и ще бъдат изложени за поклонение и благословение на вярващите в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. След това ще бъде отслужена празнична Вечерня с петохлебие.

На самия храмов празник /29 юли, събота/ от 9 часа в храма ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай Светините на Пресвета Богородица – част от покрова и ризата Й, ще останат в храма до ранния следобед, след което ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“ – Пловдив. А в неделя ще бъдат пренесени обратно в Москва в храм “Св. Йоан Богослов” на Руския православен университет. Тогава ще бъде изпратена от Пловдив и църковната делегация от Русия, придружаваща Богородичните светини.

Заповядайте на храмовия празник!

Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

Снимки: Пловдивска св. митрополия

Вирни се горе