С българското знаме из гръцки храмове…

С българското знаме из гръцки храмове…

“Целият ни живот е път към Бога…“, определи отец Еленко Йосифов на тръгване за Гърция. Поредното поклонническо пътуване на учители по Православие от Пловдивска епархия е част от програмата за обогатяване на знанията и доквалификация на преподавателите с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.. В Пловдивска епархия над 4 хиляди деца със 72-а учители и трима свещеници изучават Православие в клас и в неделни училища. Митрополията периодично подарява на децата и учителите нужната духовна литература, молитвеници и помагала. Поддържа детски духовни лагери в Горноводенския манастир „Св.св. Кирик и Юлита“ и в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

Тазгодишното пътуване извън България бе в южната ни съседка Гърция – Драма, Филипи и Кавала. Места, осеяни през времето с духовни светини. Знаци за силата и непреходността на православната вяра. Учителите по религия от Пловдив и различни градове и села на епархията преживяха три дни, пълни с духовна радост и разбирателство и естествено за професията – обмяна на полезни практики и знания. В името на децата, в името на успешното преподаване на Православие в епархията. Ръководителят на групата отец Емил Паралингов е и преводач, което много улеснява поклонническото пътуване. В град Драма групата посети Изворите на света великомъченица Варвара, благодарение на които възниква и самият град – изключително красиво парково пространство с дървета, повалени от старост във водата, но продължават геройски да живеят с нови клони. На това място в древни времена е била нейната църква, но турците искали да я разрушили, за да построят джамия. Тогава станало чудо, започнала да блика изобилно вода и се образували две езера и много извори, свързани помежду си. Сега в близост е църквата с името на светицата, закрилница на Драма, родена в знатно семейство, но с баща езичник, който сам я обезглавил през 305 г.заради твърдата й вяра в Разпнатия. На път за Кавала не може да се пропусне Филипи, известно с това, че през 49-ата година след Христа апостол евангелист Павел заедно с братята Тимотей и Лука пристигат тук, изпълнявайки заръката: „Идете и научете всички народи и ги кръщавайте в името на Отца и Сина и Светия Дух…“ Тук той е кръстил света Лидия – първата европейка, която приела християнството за своя религия. Срещнал я с други жени на реката да белят платно. Затова в църквата „Св. Лидия“ вълнува всичко – от цялостната великолепна украса на стените до мраморния купел за кръщаване, от подовата историческа мозайка „Пътят на Апостола“ до полилея от Света гора. От това европейско място – Източна Македония, апостол Павел пише едно от своите послания: „Послание към филипяните“. В Кавала групата отново се чувства благодатно – град с исторически и духовни забележителности, красива крайбрежна улица с цветни алеи и палми, с кораби и гларуси. С безброй чайки и с дъх на риба, жива и готова за консумация. Както навсякъде в Гърция храмовете са отворени непрекъснато, свещите не се продават от някой, а има касичка за паричките и всеки се обслужва сам. Тихо и смълчано е във всеки храм. С чудотворни икони и свети мощи, което предизвиква умиление и просълзяване, благи въздишки и мечта за святост. По-задълго групата се спира пред светите мощи /главата/ на св. Ксения в храм „Св. Йоан Предтеча“. Църквата чества тази преподобна дякониса на 24 януари. Вечер Кавала е като огърлица край морето, обляна с безброй светлини. Храмовете се отличават с извисеност и покой.

Отново в България заедно със знамето ни, което през цялото време носи учителката Вася Добревска. В двора на Неврокопска митрополия /град Гоце Делчев/ всички са смълчани пред саркофага /гроба/ на блаженопочившия митрополит Натанаил с бял мрамор и извисен бял кръст. Удивително е уважението и почитта на свещеници и обикновени хора към този всят архиерей, оставил благ духовен спомен за себе си. Сред евангелските текстове върху саркофага се чете и този: „Господи, по Твоя съд оживи ме…“ Негова е заслугата и благословението преди 25 години да бъде открит първият у нас детски православен лагер в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец“. А манастирът е едно удивително място за душата, светецът с чудотворната си икона е закрилник и помощник на всеки, помолил се с благоговение и благодарност.

Разбира се, че трябва да се благодари – на митрополит Николай, на свещениците, на учителите, които са съвременните духовни будители. Това направи вдъхновителката за поклонническите пътувания и за цялостната дейност на Културно-просветния отдел в митрополията завеждащата отдела Недка Чолакова. До нови срещи, пожела тя, които са скоро предстоящи – празник за отчитане на Петия национален детски конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема „Въведение Богородично“, Рождественския празник, откритите уроци и научната конференция за православното възпитание на децата.

Росица Примовска

Вирни се горе