РЗИ – Смолян: Ти можеш да спреш контрабандата на цигари – просто стани непушач!

РЗИ – Смолян: Ти можеш да спреш контрабандата на цигари – просто стани непушач!

На 31 май отново отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. По този повод Регионалната здравна инспекция в Смолян планира инициативи както сред младите, така и сред по-зрелите пушачи. В две училища на областния град ще се проведат акции за насърчаване отказа от употребата на цигари сред тинейджърите. В ПМГ „Васил Левски” (на 28 май) и ГПЧЕ „Иван Вазов” (на 29 май) всеки пушещ млад човек ще има възможност да се убеди в негативния ефект на тютюна като участва в измерване на съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух. Този показател се използва за диагностика на зависимостта от цигарите, като начин за непосредствено онагледяване на въздействието им и за усилване мотивацията за спирането им. Учениците ще получат също информационни материли и листовки за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето, работещ към РЗИ, обяви Деница Иванова, ст. експерт, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

На 3 юни Кабинетът ще изнесе дейността си за един ден на територията на местното шивашко предприятие „Елитекс”. Там служителите ще могат безплатно да се срещнат с консултант за преодоляване на своята вредна привичка, наред с възможността за индивидуално измерване на нивото на въглероден оксид в издишания въздух.

Световния ден без тютюнопушене се чества под егидата на Световната здравна организация с цел да поддържа вниманието ни будно за заплахата за здравето и живота, която идва от употребата на цигари. През 2015 г. темата на Деня е „Спрете незаконна търговия на тютюневи изделия”. Незаконната търговия включва контрабанда, предлагане и търговия с цигари без платен акциз и без бандерол. Този вид продукти се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони. Незаконната търговия на цигари и други тютюневи изделия е световен проблем от много гледни точки – здравословна, икономическа, законова… В глобален мащаб поне една на всеки десет изпушвани цигари е достигнала своя потребител по пътя на контрабандата! Европейската комисия изчислява, че нелегалният тютюн струва на Евросъюза и страните-членки повече от 10 милиарда евро годишно под формата на изгубени приходи от акцизи и митнически такси. Така за последните десет години от контрабанда България е загубила 6 милиарда лева. По данни на Центъра за изследване на демокрацията, всеки четвърти българин, т. е. около 400 000 души в страната ни, пуши контрабандни цигари, а 15 000 участват в нелегалната търговия. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия у нас е достигнало 20%., а това възлиза на загуба от около 500 млн. лева за държавата за годината.

Какво прави нелегалните цигари толкова вредни за нашето здравето и благополучие:  Контрабандните тютюневи изделия са особено опасни за младите хора. Поради по-ниската си цена те са много по-достъпни и така по-привлекателни за експериментиране и употреба от младежите, които все още не печелят сами парите си. Освен това, опаковките на нелегалните цигари не съдържат задължителните здравни предупреждения и могат да заблудят младите хора относно вредата от пушенето. А понякога дори деца и тинейджъри участват в престъпните схеми за продажба на контрабанден тютюн.  Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им, наред с многобройните добре известните вреди от тютюнопушенето въобще.  Контрабандата краде от обществото и държавата. Акцизите и митническите такси върху тютюневите изделия генерират средства, голяма част от които държавата може да вложи в осигуряването на социални и здравни услуги, дори в дейности за ограничаване и предотвратяване на употребата на цигари.  Закупуването на нелегални цигари практически подкрепя различни форми на организирана престъпност – трафик на хора, незаконна търговия с оръжие и разпространението на наркотици.

Вирни се горе