РЗИ-Смолян работи по българо-гръцки проект за превенция и лечение на туберкулоза и хепатит Б

РЗИ-Смолян работи по българо-гръцки проект за превенция и лечение на туберкулоза и хепатит Б

РЗИ – Смолян работи по българо-гръцки проект за превенция и лечение на туберкулоза и хепатит Б. Дейността по проекта вече е към края си, а с неговата реализация се цели да бъдат обхванати високо рисковите групи от три общини на Смолянска област и да бъде направен скрининг сред целеви групи, криещи по-висок риск от заболяванията, които са обект на проекта. В целевите групи са включени по 500 деца и възрастни от общините Смолян, Рудозем и Златоград. Това съобщи директорът на смолянската здравна инспекция д-р Мими Кубатева. При туберкулозата са предвидени за изследване деца на възраст 7, 11 и 17 години, а при възрастните, изследвания ще се извършат на хора с белодробни заболявания и работещи в рискови обекти като хранителни и детски заведения, както и роми.

При хепатит Б целевите групи са отново деца в същите възрасти, а сред възрастните те са лица, контактни на носители на австралийски антиген в семейна среда, медицински работници и ромско население. Според д-р Мими Кубатева, очакванията след реализацията на проекта са да бъдат открити сред тези групи, хора, които боледуват от сериозните инфекциозни болести с висока социална значимост и своевременно да бъдат насочени за лечение. Другата голяма цел на проекта е да се направи едно здравно образование на населението по отношение превенцията на двете инфекциозни заболявания и в тази връзка ще бъдат издадени голям брой информационни материали, наръчник за превенция и диагностика на туберкулоза и хепатит Б.

Ще бъде направен и телевизионен клип и всичко това ще бъде разпространено сред гражданите и медицинските специалисти. Водещ партньор в реализацията на проекта е регион Източна Македония и Тракия в Гърция, а стойността му е 399 250 евро, като една трета от тях са за РЗИ – Смолян, обясни още д-р Кубатева.

Вирни се горе