РЗИ – Смолян провежда безплатно и анонимно изследване за ХИВ-СПИН

РЗИ – Смолян провежда безплатно и анонимно изследване за ХИВ-СПИН

РЗИ – Смолян провежда безплатно и анонимно изследване за ХИВ-СПИН в рамките на Националната лятна Анти-СПИН кампания, съобщиха от инспекцията.

РЗИ – Смолян организира и Лятна АНТИСПИН кампания, която е част от Националната АНТИСПИН кампания на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, както и към хората в активна сексуална възраст. Целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение и употребата на презервативи, обясни Таня Милкотева, ст. експерт в отдел «Профилактика на болестите и промоция на здравето» при РЗИ – Смолян.

Проявата на РЗИ Смолян включва раздаване на флаери и презервативи с ползите от използването им, по време на "летните изкушения”. Посланията ще бъдат разпостранени и в социалните мрежи (Facebook и You tube). Заболяванията към които е насочена кампанията са човешки папилома вирус и СПИН.

От РЗИ обобщиха, че към 8 юни 2012 г. в България са регистрирани общо 1 548 души с ХИВ инфекция, 75 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на тази година, от тях 57 са мъже и 18 жени, припомниха от здравната инспекция. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни хора в София – 40 души, следват областите Пловдив – 10 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. Данните показват, че 32% от всички новоинфектирани са лица, употребяващи интравенозни наркотици и 29% са мъже, които правят секс с мъже.

Вирни се горе