РЗИ-Смолян проведе тренировка за медицинско осигуряване на населението при възникване на земетресение

РЗИ-Смолян проведе тренировка за медицинско осигуряване на населението при възникване на земетресение

Във връзка с усвояване на Плана за защита при бедствия в област Смолян, в частта „Земетресения”, разработен на основание Методика на МЗ от 2008 година, на 04.12.2012 година РЗИ – Смолян организира и проведе щабна теоретична тренировка на тема: “Медицинско осигуряване на населението в област Смолян при възникване на земетресение”.

Поставени бяха следните учебни цели – да се проиграе и провери готовността на медицинските екипи за оказване на спешна медицинска помощ, квалифицирана и специализирана медицинска помощ при възникване на земетресение в област Смолян. Да се тренира усвояването на задълженията на лечебните и здравни заведения, определени в плана за защита при бедствия при възникване на земетресение.

Определяне на местата за събиране, сортировка и оказване на спешна медицинска помощ.

Хигиенно – противоепидемично осигуряване на населението при възникване на земетресение.

Усъвършенстване на организацията и управлението за осигуряване на постоянна готовност за действия при земетресение. Координация на управление при провеждане на медицинските мероприятия.

Да се отработи взаимодействието със средствата за масово осведомяване и тяхната роля при информиране на населението за обстановката и правилата за поведение и действие. Това съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

В теоретичната щабна тренировка взеха участие Регионална здравна инспекция – Смолян; Център за спешна медицинска помощ – Смолян; МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян; МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов” ЕООД – Мадан; МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” ЕООД – Златоград и експерти от Областно управление „ПБЗН” – Смолян.

Щабното теоретично занятие премина след добра и ясна подготовка и с отговорното отношение и положени усилия от страна на всички участници. При направения в края му разбор, бяха направени конкретни предложения с цел подобряване работата при кризи. Присъствалите на занятието експерти от Областно управление „ПБЗН” – Смолян предложиха при възможност разиграване на занятието не само теоретично, но и на практика в реални условия. Оценката им за проведеното занятие е висока и примерът на РЗИ – Смолян ще бъде представен като добра практика, обясниха още от инспекцията.

Вирни се горе