РЗИ дава 150 флаера и презервативи на младежи по повод "Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН"

РЗИ дава 150 флаера и презервативи на младежи по повод "Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН"

20 май е “Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН”. И тази година РЗИ – Смолян организира дейности за повишаване информираността на широката общественост и в частност на младите хора на възраст 16-18 г. за начините за предаване вируса на ХИВ/СПИН, както и за повишаване на толерантността към засегнатите от болестта. За тази цел в партньорство с ПГИ “Карл Маркс” – Смолян се подготвят информационни постери. В навечерието на 20 май, служители на здравната инспекция ще раздадат 150 флаера придружени с презервативи на учениците от 10 и 11 клас на професионалната гимназия. Здравни послания относно сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора ще бъдат отправени и чрез социалните мрежи (Facebook и You tube).

Нека и тази година в 20,00 часа на 20 май запалим в домовете си свещичка в памет на починалите от това нелечимо засега заболяване, призоваха от здравната инспекция.

През 1983 год. в Сан Франциско четирима ХИВ-позитивни мъже организират шествие, с което поставят начало на Деня за съпричастност. Вече 29 години този ден бива отбелязван през третата неделя на месец май. Инициативите преминават под мотото "Никога не забравяй! Никога не се отказвай!” и имат за цел не само изразяване на почит към паметта на починалите и съпричастност със засегнатите от болестта и техните семейства, но и провокиране на обществен и институционален диалог за превенция на ХИВ/СПИН, подобряване на грижите и лечението на серопозитивните лица.

По данни на Министерството на здравеопазването към 14.02.2012 г., броят на официално регистрираните ХИВ – позитивни лица в страната ни е 1 486. От началото на 2012 г. са регистрирани 13 нови случая – 10 мъже и 3 жени на възраст между 24 и 59 години. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ-позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени – 44 години.

Вирни се горе