Родова среща на рода "Колю Шинин" се проведе в Смолян

Родова среща на рода "Колю Шинин" се проведе в Смолян

На 5 август т.г. се състоя родова среща на рода “Колю Шинин”. Произхода и корена му е от с. Чокманово. Общо наследниците на този род засега са 131 души от 4 поколения. С много насторение и танци, с благи спомени и шеги се възроди отново спомена за този голям род. Специални благодарности за Лили Турналиева и Мария Рускова, които организираха и създадоха този празник, казаха родственици.

Той се казвал Никола Манолов Пеев – родоосновател на рода Колю Шинин. Роден е на 10.12. 1860 и е починал на 15.12.1942 г. Съпругата му е Елена Николова Манолова починала на 17.02.1955 година. Активен участник в “Лакудовата чета” участвала в боевете за освобождение на Родопите през 1912 г.

За него в историята на с. Чокманово е записано “.... Смелия македоноодринец Колю Шинин, като деятел на тракийската организация е бил изпратен в гара Бук Гърция през 1922 г. , за да бомбардира моста, пазен от гръцки войници. Престорил се на мохамеданин, облечен в дрипави дрехи и кепе, отишъл под моста , уж да вземе аптес, а всъщност поставил бомба в един от отворите на моста , възпламенил я и избягал. ....”, разказа Костадин Маринов.

Вирни се горе