РИОСВ – Смолян отбеляза Деня на околната среда – 5 юни

РИОСВ – Смолян отбеляза Деня на околната среда – 5 юни

Под мотото на Световния ден на околната среда за 2018 г. “Да победим замърсяването с пластмаси”, протича организираната от РИОСВ – Смолян и общините Смолян, Девин и Мадан кампания „Ден без найлонови торбички“. В нея се включиха 40 търговски обекта, които на 5 юни не предлагат за продажба найлонови торбички. С това търговци и клиенти дадат своя принос за намаляване на замърсяванията с пластмасови отпадъци.

Кампанията за отбелязване на Деня на околната среда, започна в началото на месеца, когато служители на инспекцията и представители на Сдружение „Развитие XXI век“ поставиха къщички за птички в района на Защитена местност „Смолянски езера“ и Поддържани резервати „Амзово“ и „Момчиловски дол“.

На 2 юни, в рамките на кампанията „Да изчистим Пампорово заедно“, експерти почистиха от битови отпадъци в района на к.к. Пампорово.

Темата на Световния ден на околната среда за 2018 г.“ Да победим замърсяването с пластмаси” е призив за действие към всички нас, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Тъй като пластмасата има много ценни приложения, обществото е станало прекалено зависимо от изделията за еднократна употреба. Това, обаче, има тежки последствия за околната среда. По света, 1 милион пластмасови бутилки се закупуват всяка минута, а 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба се изхвърлят всяка година.

Вирни се горе